Vije-sti

Indirekt festival upotpunio lineup

Indirekt festival upotpunio lineup

Ovogodišnji, četvrti po redu, Indirekt festival, festival nezavisne umjetnosti smješten u Umagu, održat će se od 17. do 18. lipnja na jedinstvenoj lokaciji u kampu Veli Jože, blizu savudrijskog svjetionika – ujedno i simbola samog festivala. Zavučen u šumi, u hladu borova, tik uz more, najbolje je čuvana tajna, pravo skriveno blago domaće festivalske karavane.

Indirekt je mali festival koji nikoga ne ostavi ravnodušnim, a njegova je posebnost intimna obiteljska atmosfera i nepostojeće granice između izvođača i publike.

Indirekt je do sada ugostio predstavnike indie scene među kojima su nastupali i riječki Jonathan, splitska kantautorica Lovely Quinces, ženski trio Punčke, mađarski The Kolin, VVhile, The Chweger... a ove godine s line up-om smo se proširili i do 'Majke Rusije'.

Posjetitelje će oduševiti Žen, Izae, The Black Room, Halftones, Middlemist Red, Karmakoma, Alex Kelman, s dodatnim pojačanjima.

FúGú Mango, Comaneci, Brothers in Law, Rolo, A Good Mistake

S velikim leptirićima u trbuhu iščekuje se  nastup belgijskih plesnih gurua FúGú Mango. Ovaj art-pop kolektiv u svojoj umjetničkoj viziji na cool način isprepliće tradicionalne afričke ritmove, višestruke vokalne dionice i futurističku estetiku popa. Na pozornici se se ne libe pokazati svo umijeće plesa te svojom glazbom prenose priču svima onima koji slušaju. Zasigurno će se svidjeti mnogima u publici, posebice fanovima Talking Headsa ili Everything Everything-a. No, usporedbe ne volimo, stoga je najbolje da se u njihovu posebnost uvjerite sami. Kako? Pa dolaskom na Indirekt naravno. A nakon Umaga, moći ćete ih slušati i u Zagrebu, na Inmusic festivalu.

ROLO je projekt tri splitska glazbenika različitih glazbenih pozadina (Leut Magnetik, Lažni Brkovi, Beta Bombe), koji su svoj materijal prvi put prezentirati na manifestaciji KLFM – Radio na cesti. Instrumentarij benda čine bubanj, bas, gitara i ostala elektronička pomagala. Nedavno su usnimili svoja suzvučja na traku u studiju, uživo na Marjanu, u parku prirode. Kad se troje ljudi tako dobro skuže, glazba koju isporučuju mora biti magična i ovaj album sigurno postaje bitan marker na glazbenoj lenti lokane splitske, ali i regionalne glazbene scene.

Suradnja festivala s Italijom, bila je samo pitanje vremena, a ove godine ona je i zemlja partner. Stoga, Indirekt pozornicom prošetat će se i dva talijanska benda.

Brothers In Law projekt je dvojice šogora Giacoma Stolzinija i Nicole Lampredija, a s radom su počeli čim im se priključio bubnjar Andrea Guagneli. Snimili su album  'Hard Times For Dreamers' 2013. godine te počeli turneju s bendovima poput Slowdivea, Dum Dum Girls, Neon Indian, Hozier, itd. Danas bend broji i četvrtog člana, Lorenza Musta na basu, a samim time dobili su i puniji sound. Zvonka gitara i blještav zvuk, prizivaju tamna tinejdžerska vremena, predgrađa i ljubav – riječi su kojima bend opisuje svoj zvuk.

Drugi Talijani skrivaju se iza imena Comaneci,  a radi se o bendu koji je sa svojim radom počeo još 2005. godine. Osnovali su ga Francesca Amati i Andrea Carella, a pridružuje im se čelist Jenny Burnazzi. Od 2009. do 2012. svirali su u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Francuskoj, Grčkoj, Danskoj, Sjedinjenim Državama, Ukrajini... Ma svugdje. Nakon gotovo dvije godine rada izdali su album Uh!, u kojem se može osjetiti koliko je bend napredovao zahvaljujući brojnim odrađenim koncertima i potrazi za što osobnijim smjerom u skladanju glazbe. Ukratko, bend koji je metodom 'prvi mačići se u vodu bacaju' pronašao svoj vlastiti sound.

Šećer za kraj, mladi je bend iz naše rodne grude, kojim nastavljamo promovirati domaće snage. A Good Mistake,  tročlani pop-grunge bend iz Umaga čine Goran Balaban (vokal i gitara), Darko Miloš (bass gitara) i Martin Purišić (bubanj). AGM kao ideja nastao je u baru gdje su se dvoje stranaca upustili u otvoreni razgovor o glazbi i shvatili da imaju slične ukuse te da slušaju gotovo sve! Vole reći da su se pjesme stvarale same i da sadrže udio svih glazbenih stilova te ne vole biti usmjereni u jednome pravcu pošto su i sami šaroliki. Nakon šestomjesečnog rada na vokalu, gitari i bass gitari, dvojac pronalazi bubnjara i u kratkom roku počinju formirati pop-grunge zvuk sa kojim nam se žele prestaviti. Kao uzore navode Incubus, Pearl Jam, Ramones i Nirvanu.

Ako još niste pravo je vrijeme da si na glazbenoj karti zacrtate Indirekt festival, jer tamo gdje granica razdvaja, glazba spaja.   

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni