Vije-sti

Irena Žilić, Detour i U pol' 9 kod Sabe: hrvatski pop&off je, hvala na pitanju, dobro!

Irena Žilić, Detour i U pol' 9 kod Sabe: hrvatski pop&off je, hvala na pitanju, dobro!

Drugo izdanje nezavisne novinarske nagrade Rock&Off održava se 30. siječnja u zagrebačkoj Tvornici kulture, a u kategoriji najboljeg pop&off izvođača natječu se Irena Žilić, U pol' 9 kod Sabe i prošlogodišnji dobitnici, Detour.

Irena Žilić guvernerka je domaće indie scene, tvrdoglava, odlučna i beskompromisna umjetnica pustolovnog duha i znatiželjnog pogleda na glazbu. Ali, i velike gladi za istraživanjem novih glazbenih prostranstava: njeni solo albumi potpuno su različitog ugođaja i instrumentarija, a projekt „Neon wife“ opet nešto sasvim treće, koketiranje s aktualnom inozemnom scenom i spotifyjevskom etikom. Irenu ne zanima jeftino estradno paradiranje, kao ni trenutno bljeskovi – ona je glazbi posvećena „na neodređeno“. Njenu posvećenost i viziju prepoznali su članovi benda Morcheeba koji su je nedavno pozvali u svoju karavanu po UK, ali bez brige, snalazi se ona i sama!


Održati bend deset godina u Hrvatskoj pothvat je ravan zaustavljanju globalnog zatopljenja, rijetki prežive i taj famozni „drugi album“, a ako ste pritom queer bend s porukama koje izazivaju ustaljene dogme, kapa se skida dvaput! U pol' 9 kod Sabe su sve to, pa i više, upakirano u privlačni pop celofan prikladan za radijske postaje i pjevušenje u tramvaju, u kuhinji ili za malim odmorom. Potvrdila publika na prošlojesenskoj regionalnoj turneji! Nakon što su predzadnjim albumom pozvale slušatelje na „stoj na glavi“, kako bi se valjda malo razbistrila perspektiva, posljednjim su izdanjem poručile kako je, ipak, „sve ovo igra“. Igra za koju, dodali bismo, Sabe imaju najbolji soundtrack!


U vremenu smart tehnologije, smart pop glazbe prava je, paradoksalno, prava rijetkost! Izuzetak su prošlogodišnji dobitnici, zagrebački Detour, koji su svojim pjesmama, istovremeno privlačnim glazbenim aficionadosima i običnim laicima, zaradili još jednu nominaciju za najboljeg izvođača u pop&off kategoriji. Frontman Nenad Borgudan drži se provjerenih pop postulata koje onda, autorski-majstorski, okreće naglavačke dajući zvuk sivoj svakodnevici i „slikama naših dana“. Vrckasta Gina Damjanović, uigrana ritam sekcija, prijemčivi refreni i pametan pop s odmakom Detourov su ulog za budućnost. I ovogodišnji Rock&off...

Više o drugom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 30. siječnja u Tvornici!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni