Vije-sti

Mark Lanegan na SuperUho festivalu

Mark Lanegan na SuperUho festivalu

Primošten će početkom kolovoza nakratko postati Seattle. Nakon Mudhoneya, na treći SuperUho festival ove godine dolazi još jedna zvijezda iznikla iz grunge scene, Mark Lanegan.

U tridesetogodišnjoj glazbenoj karijeri, Mark je ostavio iza sebe devet izvanredno kvalitetnih solo albuma, ali također i niz albuma svirajući u američkom rock bendu Screaming Trees. Mark u zanimljivom glazbenom životu bilježi i suradnju sa sljedećim izabranim glazbenicima, što dodatno potvrđuje njegov autoritet na rock sceni: Kurt Cobain, Lead Belly, Queens of the Stone Age, zatim suradnju s Isobel Campbellom, pjevačicom benda Belle and Sebastian. Tu se može nadodati još niz različitih izvođača kojima je Markov mračno-šarmantni vokal nadodao novu, uzvišenu kvalitetu: Duke Garwood, Melissa Auf der Maur, Martina Topley Bird, Creature with the Atom Brain, Bomb the Bass, Soulsavers i Mad Season.

Materijal novog albuma "Phantom radio", promatrano iz kuta procesa nastajanja skladbi i specifičnih emocija koje donosi slušatelju, predstavlja kolekciju glazbenih slika divlje, buntovne i nadasve zanimljive duše Marka Lanegana, prožete poetičnim mračnim prikazima budućnosti u skladu s vremenom kojeg živimo. Jednostavnost kompozicija i aranžmana koja donosi moć doživljaja pri slušanju ovog remek djela, krije su u nekonvecionalnom procesu nastajanja rock albuma, bogatstvu Lanegana kao glazbenika i neprikosnovenom talentu koji je iznad jednadžbi popularne rock kulture. Poučen iskustvom, Mark Lanegan je "Phantom Radio" skladao ne u studiju ili za pisaćim stolom, već u svakodnevnom životu hvatajući neuhvatljive linije koja spajaju fikciju i relanost -  ritam sekciju je skladao na aplikaciji za mobitel s omiljenim ritam mašinama - Roland 808 i 909, inspiraciju je tražio vozeći se Los Angelesom i slušajući kraut rock, 80s new wave, garage punk radio stanice, a poeziju pisao svakoga dana ,dok bi navečer većinu materijala bacao i ostavljao za njega samo one esencijalne dijelove.

Poznate su i cijene ulaznica za treći SuperUho festival:

U prodaji su od 7.4. po cijeni od 190kn, a ako uzmete i kamp, komplet košta 250kn.
Od 18.4. pa do 18.6. cijena festivalskih ulaznica bit će 220 kn a ulaznica za kamp moći će se kupiti po još uvijek povoljnih 120 kn. Nakon tog datuma festivalske ulaznice će koštati 250 kn a ulaznica za kamp 150 kn.
Na dan početka SuperUha festivalske će ulaznice koštati 290kn dok se cijena ulaznica za kamp neće mijenjati.

Ulaznice u pretprodaji u Zagrebu u Rockmarku i dirty old EMPIRE * shop - label - festival - merchandise - booking, te u Šibeniku u Azimutu.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni