Vije-sti

Nova pojačanja Ferragosto Jama

Nova pojačanja Ferragosto Jama

Po prvi put na Ferragosto JAM stižu bezvremenski rap dvojac Nered & Stoka, world music senzacija Kries, sve zastupljeniji art rock eksperimentatori Porto Morto, furiozni punk rockeri One Step Away, svježi rap rock bend Detmeć te intrigantne kantautorice Aklea Neon i MAR.

Nova pojačanja naslanjaju se na već potvrđena jaka imena kao što su Vojko V, Brkovi, Goran Bare & Majke, Partibrejkers, Edo Maajka i mnogi drugi. Festival se održava na Orahovačkom jezeru od 1. do 5. kolovoza.


Nakon što je prošlog ljeta oduševio solo nastupom i izvedbom hit predstave, Stoka se ove godine na Ferragosto vraća u tandemu s Neredom s kojim je protekle jeseni zapalio Dom sportova na spektakularnom koncertu karijere. Iznikli iz „hip hop podzemlja“, albumom „Spremni za rat“ (1999.) Nered & Stoka ubrzo su zaradili titulu rap lidera uz bok velikanima Tram 11, a zbog vjerodostojnih priča o odrastanju u kvartu i izuzetnog flowa i danas stoje kao jedni od najznačajnijih hip hop junaka ovih prostora. Otprije najavljeni Edo Maajka i Vojko V uz sada potvrđen dvojac samo su dodatno zakucavanje u hip hop dijelu lineupa.


Na glavnu Addiko Piknik pozornicu popest će se i Kries, vrhunski i energični etno doživljaj koji nosi epitet najaktivnijih i najatraktivnijih predstavnika world music scene ovih krajeva. Njihove začudne pjesme nadahnute tradicijskom glazbom pronašle su svoje mjesto u eteru radijskih postaja diljem svijeta, kao i na međunarodnim kompilacijama. Nedavno rasprodana zagrebačka promocija posljednjeg albuma „Selo na okuke“ (2017.) ukazala je na vanserijsku kvalitetu u live nastupima benda koji je najbolje „gori“ pred žanrovski neopterećenom publikom.

Zagrebački Porto Morto posljednjih tjedana izazvao je pravi boom na nezavisnoj sceni. Oformljeni unutar JeboTon kolektiva, aktualnim albumom „Portofon“ (2019.) zainteresirali su kritiku i publiku gladnu art rock zvuka svjetskog kalibra, a već ih se svrstava i među najbolja izdanja godine. Kombinirajući elektroniku i brass sekciju, njihov specifičan glazbeno-vizualni izraz dočekan je kao pozitivno osvježenje, a hitoidnim pop pjesamama poput „Kuća“ ili „Hodaj“ u suradnji s Darkom Rundekom hrabro istražuju i plesniju stranu eksperimentalnog zvuka kakvog štuju. Nastup na Ferragostu ključan je za sve koji žele među prvima uloviti „the next big thing“ domaće scene.

Iz punk rock redova stižu siloviti koprivničko-varaždinski One Step, dok će novi požeški bend Detmeć predstaviti svoju fuziju žestokih rifova, elektronike i rapa. Na Izštekanom stageu nastupit će osječka kantautorica sa zagrebačkom adresom Aklea Neon koja svoj stil opisuje kao afro-soul etno beats, a već je stekla i usporedbe s Tash Sultanom. Mlada zagrebačka indie kantautorica MAR svojim emotivnim i melankoličnim pjesamama nastalim pod budnim okom Adama Semijalca (Bebe Na Vole) također će nastupiti u akustičnoj varijanti, posjetiteljima omiljenoj dnevnoj oazi stvorenoj za punjenje baterija za festivalski provod.
 

Lineup
Finalni lineup ovogodišnjeg Ferragosta brojat će oko 50 izvođača raspoređenih na nekoliko pozornica, a dosad su već najavljeni: Vojko V, Goran Bare & Majke, Brkovi, Letu Štuke, Edo Maajka, Partibrejkers, Nipplepeople, M.O.R.T., Ogenj, Helem nejse, Čovek Bez Sluha, Mr.Lee & IvaneSky, Them Moose Rush, Domagoj Šimek, Ischariotzcky, Sfumato, Rezerve i JeboTon Ansambl. Prvi dan festivala u znaku je dance glazbe devedesetih, a otvorit će ga I. Bee, Minea i Ella te DJ Kneža (Dance Hard).


Ulaznice


Festivalske ulaznice po cijeni od 135 kuna za sve dane dostupne su putem Entrio sustava.
Od svojih početaka Ferragosto JAM usmjeren je na rock, punk, hip hop i srodne žanrove regionalne alternativne i mainstream scene. Akustične svirke tijekom dana, roštiljanje, kupanje i sportske aktivnosti te večernji nastupi raznovrsnih glazbenih imena na nekoliko pozornica prometnuli su Ferragosto u jakog i jedinstvenog igrača na mapi mnogobrojnih festivala u regiji. Ferragosto JAM organizira Dostava Zvuka.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni