Vije-sti

RockOff 2020: Aklea Neon, Sun U i The Siids – hrvatski aduti za izvoz električne energije!

RockOff 2020: Aklea Neon, Sun U i The Siids – hrvatski aduti za izvoz električne energije!

Oni ne mare za pravila igre glazbene industrije i razmišljaju dalje od vlastitog kvarta – oni su Aklea Neon, Sun U i The Siids, ovogodišnji nominirani izvođači novinarske nagrade Rock&Off u kategoriji Elektro&Off glazbe.

Tko od njih najkreativnije iskorištava električnu energiju i sve njene blagodati, bar prema mišljenju domaćih glazbenih novinara, saznajemo u Tvornici kulture, u četvrtak, 30. siječnja.

Iza imena Aklea Neon stoji Dorotea Zovko, osječka žena gazela koja na domaću scenu donosi karipsko osvježenje, daleke ritmove i priču o nemirnom i nesputanom duhu. S gitarom i digitalnim looperom pod rukom, svoje glazbeno iskustvo skupljala je po brojnim svjetskim metropolama, a šira hrvatska javnost imala je priliku upoznati u društvu kolegica kantautorica na Aquariusovoj kompilaciji Femme Nouvelle. Njen su medij u jednakoj mjeri i klupska pozornica i YouTube, a jednako dobro snalazi se na engleskom i na hrvatskom jeziku. Ne propustite je upoznati na RockOffu prije nego odleti u neke toplije krajeve!

Ako se domaća scena u protekloj godini iole približila inozemnoj, onda je jedna od točaka dodira bio multimedijalni koncert Sun U u pogonu Jedinstvo. Tim je nastupom umjetnica pravog imena Sanja Šiljković pomaknula granice i standarde koncertnih nastupa u regiji, ali i potvrdila svoje mjesto na hrvatskoj elektronskoj sceni. Za sebe kaže da je obična djevojka koja se oduvijek bavila glazbom, a ovo joj je druga nominacija za Rock&Off koju je zaslužila objavom albuma prvijenca, „Discover“. Zvukom i slikom rame uz rame inozemnih kolega, Sun U je naš najvažniji izvozni adut za 2020.

The Siids su dvojac nastao iz benda Morso, a svojom glazbom dostojno će predstaviti svoj grad kao europsku prijestolnicu kulture. Moderni zvuk? Tu je. Odjeci Depeche Modea i elektro popa osamdesetih? Bez brige, imamo ih pokrivene. Prepoznatljivi, a opet jedinstveni pečat ri-rocka? Ništa bez njega! Darko Terlević i Stanislav Grdaković svoju su uspješnu godinu zaključili objavom albuma prvijenca, „Brutalist“, a osim uzbudljive glazbe, u svom vizualnom predstavljaju sudaraju prirodu i industriju na zanimljiv i dopadljiv način. U svakom slučaju, grad koji teče osigurao je svoju električnu neovisnost!

 

Više o drugom izdanju Rock&Off nagrade saznajte na službenim web stranicama – vidimo se 30. siječnja u Tvornici!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni