Vije-sti

Seine s novim singlom stiže u Tvornicu

Seine s novim singlom stiže u Tvornicu

Grupa Seine objavila je novi singl i spot za pjesmu "Šilo" koju će promovirati u zagrebačkoj Tvornici kulture u četvrtak 6. listopada.

"Šilo" je drugi singl s prvog bendovskog albuma koji je najavljen za iduću godinu. Nakon pobjede na najvećem regionalnom natjecanju bendova, banjalučkom Demofestu, Seine se vratio radu na albumu. Spot za pjesmu pod imenom "Šilo" režirala je redateljica Marina Uzelac iz Pančeva, poznata po radu s grupama Artan Lili, Ti ili Nežni Dalibor. Spot je rađen u stop-motion tehnici snimanja u kojoj se spajanjem fotografija objekta u blago različitim pozicijama postiže iluzija kretanja. Nakon promocije singla, grupa odlazi na trotjednu turneju po središnjoj Europi.

Seine je nastao u srednjoškolskim danima kao kantautorski odraz Ivana Ščapeca, tekstopisca i gitarista noisepop grupe Vlasta Popić. Vodeći se svojom unutarnjom nježno agresivnom senzibilnošću, na gimnazijskim akustičnim večerima polako stječe slavu kao duhovni srodnik američkog freakfolk pokreta. Nakon nekoliko demo snimaka, romantičnom jedincu pridružuje se Tena Rak koja na sebe preuzima pjevanje pratećeg vokala, sviranje harmonike i udaraljki, a otprilike u isto vrijeme dvojac počinje svirati i u poznatijoj noise pop grupi Vlasta Popić.

Početkom 2011. Seine izbacuju svoj prvi album naziva "2007-2009", nakon čega kreću s koncertima diljem regije. Seinove se pjesme s vremenom pojavljuju na državnom radiju, a pjesma ''Valcer za kraj'' s debitantskog albuma završava i na prvoj kompilaciji regionalnog ''Bistroa na rubu šume''. U veljači 2014. izlazi njihovo drugo EP izdanje, a u prosincu iste godine nezaboravni live koncert iz beogradskog Rexa. Polovicom 2015. Tena Rak napušta grupu i Seine se opet vraća mono postavi.

Ostatak godine Ščapec provodi samostalno tražeći i stvarajući, snimajući skice i eksperimentirajući. Nakon tridesetak koncerata, Ščapecu se pridružuju Dimitrij Mekotanović (Vlasta Popić, Radost) i Boško Mijušković (Straight Mickey&the Boyz, Škrtice), poznata lica s regionalne punk scene.

Početkom ove godine izbacuju svoj prvi bendovski singl "Kritika čistog Razuma", te počinju svirati koncerte kao punokrvni bend, među kojima se ističe koncert u Muzeju Suvremene Umjetnosti u Zagrebu. U srpnju odlaze na Demofest u Banja Luku te u konkurenciji od 450 bendova osvajaju prvo mjesto i produkciju i snimanje debi studijskog albuma.

Kao predgrupa nastupit će Bubblegum, koprivnički elektro-wunderkind i one-man-band koji iza sebe ima dva albuma "Dance Music For Old People" i novi album 'Gentle Hearts''. Bubblegum za sebe kaže da je zapravo electropop koji to nije.

Ulaznice možete kupiti u pretprodaji po cijeni od 25kn, odnosno 30kn na dan koncerta.

Službena prodajna mjesta:
Tvornica kulture, Ljudevita Posavskog 1
Aquarius CD shop, Varšavska 13, Zagreb
Aquarius CD shop - Branimir centar, Kneza Branimira 29, Zagreb
Atlas Arena centar, Ulica Vice Vukova 6, Zagreb
Dirty Old Shop, Tratinska 18, Zagreb
Record Store, Tkalčićeva 34, Zagreb
Rockmark, Berislavićeva 13, Zagreb

Organizator koncerta je YEM.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni