Vije-sti

Skladateljska imena hrvatske i slovenske glazbene scene zadnji dan MBZ-a u Laubi

Skladateljska imena hrvatske i slovenske glazbene scene zadnji dan MBZ-a u Laubi

Zadnji dan 30. muzičkog biennala Zagreb, u subotu, 13. travnja u Laubi - kući za ljude i umjetnost možete poslušati skladbe hrvatskih autora, u izvedbi Ad Gloriam Brassa i Komornog gudačkog orkestra slovenske filharmonije. Da biste bolje doživjeli ljude koji stoje iza glazbe koju slušate, pripremili smo i razgovor s hrvatskim skladatelji(ca)ma koji će moderirati Iva Lovrec Štefanović.

AD GLORIAM BRASS je sekstet limenih puhača sastavljen je od članova orkestra Opere HNK u Zagrebu, Simfonijskog orkestra HRT i Zagrebačke filharmonije. Osnovan je 1993. godine i od tada neprekidno djeluje u ponešto izmijenjenom sastavu. Njihov repertoar čine djela europskih i hrvatskih majstora renesanse i baroka, te djela suvremenih hrvatskih autora, od kojih su neka posebno napisana za ovaj ansambl (A. Klobučar, S. Dedić, Z. Juranić, M. Miletić, A. Igrec, M. Tarbuk i drugi). Osobito je vrijedno istaknuti pet praizvedenih kompozicija starohrvatskoga majstora Franceska Sponge Uspera na Osorskim glazbenim večerima 1997., 1998. i 1999. godine čime je Ad Gloriam brass dao svoj doprinos očuvanju i predstavljanju hrvatske glazbene baštine. Uz mnogobrojne solističke koncerte i nastupe, koncerte s eminentnim hrvatskim umjetnicima i zborovima, ansambl je sudjelovao u nizu emisija snimljenih za Hrvatski radio i televiziju, a neke izvedbe zabilježene su i na dva CD-a.
 
Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije osnovan je 1993. godine. Orkestar je održao više od 400 koncerata u Sloveniji i inozemstvu (Austrija, Crna Gora, Hrvatska, Italija, Makedonija, Srbija i Španjolska). Repertoar orkestra prepoznatljiv je po odabiru skladbi koje obilježava kreativnost i promoviranje djela suvremenih skladatelja. Surađuju s uglednim pijanistima, flautistima, violinistima, gitaristima i pjevačima. Objavili su brojne nosače zvuka. Dobitnici su prestižnih nagrada i priznanja.
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni