Albumi

Početak i kraj zime uz Myrkur

Početak i kraj zime uz Myrkur

Ponekad nas životne obveze zaokupe pa ne stignemo dovršiti sve što nam je bilo u naumu. Stoga bi bila prava šteta ignorirati priliku za nadoknadu. Iako smo u zakašnjenju jednog godišnjeg doba, nema razloga zašto malo vremena ne bismo posvetili zadnjem uratku Myrkura, makar „Juniper“ bio samo 2 pjesme dug. Kako bolje doživjeti početak proljeća nego uz posljednje ostatke zime?

Čak i u ovako maloj količini, Amalie Bruun uspijeva zadiviti svojom dvjema glavnim zanimacijama. Naravno, riječ je o kombinaciji dark folka i atmosferičnog black metala, odnosno obradama tradicionalnih danskih pjesama. „Juniper“  je na tragu produkcije „Mareridt“ s tim da su ovaj put guturalne dionice izostavljene pa prevladavaju čisti vokali. Uzevši u obzir bogatstvo mračnih tekstura i tematiku prijezira, sasvim je razumljivo da se surova agresija ne bi baš uklopila. Ovako je riječ o tmurnoj dvodijelnoj strukturi izrazito tragičnog prizvuka s velikim naglaskom na čistoj atmosferi. „Bonden og Kragen“ nije ništa veselija, no to je i za očekivati. Dapače, nakon atmosferičnog naleta, njezina melankolija prikladno zaokružuje EP i vodi ka mirnijem kraju, stvarajući tako dihotomiju zvuka i osjećaja s prvom skladbom. Jedino što preostane jest osjećaj samoće pustih skandinavskih šuma.

Naravno, ovo je tek kratka demonstracija pa ćemo još malo morati pričekati dok ne izda opsežnije i potpunije ostvarenje. Nadajmo se da će iduća zima biti još tamnija od ove.

Popis pjesama:
1. Juniper
2. Bonden og Kragen

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."