Specijal

In Memoriam: Neil Peart

In Memoriam: Neil Peart

Nakon višegodišnje borbe s tumorom, jedan od najboljih bubnjara današnjice Neil Peart zaputio se na svoje posljednje putovanje. Iza sebe je ostavio neponovljivu ostavštinu bubnjarske tehnike po kojoj je bio poznat, a i po kojoj je često bio proglašen najboljim bubnjarem današnjice. I to zasluženo.

Nije bio originalni bubnjar Rusha. Nakon što John Rutsey iz zdravstvenih razloga nije mogao nastaviti s bendom, na scenu je stupio vrlo mladi Neil. Inače glavni pisac stihova u bendu, u stvari je bio dosta povučen i introvertiran. Volio je čitati te su stihovi uglavnom bili temeljeni na djelima koja su ostavila dojam na njemu. Tako je radnja „2112“, jednog od njihovih najpoznatijih djela, bila inspirirana objektivizmom Ayn Rand.

Karakterno se nije previše isticao bilo na pozornici ili izvan nje, ali zato tehnikom jest. Unatoč kompleksnim strukturama koje je svirao – ili možda zbog njih – uvijek je imao kameni izraz lica lokalnog računovođe koji su Geddy i Alex konstantno pokušali razbiti. Redovito su postavljali svakakve kulise na pozornici kako bi ga barem malo izbacili iz takta – i to više od jednog. Navodno su jednom i uspjeli.

 

 

No, istovremeno je bio svjestan da uvijek može napredovati u svojem pristupu glazbi. Tako je nakon skoro 25 godina karijere odlučio ići na instrukcije kod Freddieja Grubera kako bi ponovno naučio vlastitu tehniku bubnjanja i usavršio se još više.

 

 

Nažalost, za razliku od profesionalnog života, privatni mu nije bio toliko lak. Njegova jedinica Selena Taylor poginula je u prometnoj nesreći 1997. godine, a njegova supruga Jacqueline Taylor umrla je od posljedica raka 10 mjeseci poslije. Nakon takvog iskustva, nije ni čudno da je uzeo pauzu od svega i proputovao 88 000 km po Sjevernoj i Južnoj Americi na svojem motoru što je poslije i opisao u putopisnim memoarima „Ghost Rider: Travels on the Healing Road“. S vremenom je odlučio da je spreman te se vratio u bend na čemu mu možemo samo biti neopisivo zahvalni. 

Možda se bend jest raspustio 2018., ali njihova glazba neće nikad prestati odzvanjati u našim ušima, a ni mislima. Napustio nas je velik čovjek. Nakon svega, zaslužio je odmor. Neilu Peartu, počivaj u miru jer ti si pravi Ghost Rider. Sad te ništa ne može zaustaviti.

 

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."