Albumi

Opal Minds

Opal Minds

Sofie Jane, mlada glazbenica američkog podrijetla s prebivalištem u Zagrebu je nakon lijepog broja koncerata i prvog izdanog EP-a(Honest) od kojega je prošlo točno godinu dana, izdala svoj drugi EP, Opal Minds.

Ako bi na prvo slušanje išli uspoređivati prethodni i trenutni EP, ne bi bili u mogućnosti uvidjeti previše razlika. Lagani i sjetni akustični zvuk prisutan je i na prvog i drugom, a tekstovi lebde u sličnim tematskim vodama o međuljudskim odnosima i njihovim "problemima". Zapravo "problem" nije najbolje izabrana riječ, više je to tematika svakodnevnih situacija koje su obojane i crnom i bijelom bojom i koje najčešće sadrže vedri kraj(s pokojim manje vedrim, primjer "Two Towers" s novog EP-a). Time se dolazi do zaključka kako ovakav pristup glazbi s vremenom je postao Sofiein lajtmotiv i ako ta ideja bude prihvaćena, razlike postaju mnogo jasnije. Ponajviše je tu ona iskustvena razlika koja bi se s vremenom trebala pojaviti kod bilo kojeg umjetnika koji drži do svog rada i svakodnevno radi na njemu. Zvuk je i dalje isti, ali se jasno osjeti zrelost koja je nedostajala prije, tako da se slobodno može reći kako je još jedan dio slagalice sjeo na svoje mjesto.

Time rečeno, Sofieina slika je daleko od svog finalnog oblika. Glavni razlog nije toliko interne prirode, koliko eksterne. Kantautorska scena u Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina postala ako ne kvalitetnija nego što je ikada bila, onda barem po pitanju kvantitete je na najvećoj razini do sada. Samim time, što je više riba u moru, to će pojedina riba biti teže zamijećena. Trenutnoj glazbi koju Sofie stvara nedostaje još nekoliko dijelova slagalice koji bi ju uzdigli van te glazbene gužve koja se dogodila s vremenom. Ti dijelovi, kakvi god oni bili,  doći će ako se nastavi s daljnjim radom i ako se stvori dovoljno velika svijest o sebi i o glazbi koja biva stvarana, kap po kap.

Jedan drugi aspekt koji bi neki mogli protumačiti kao negativan, a drugi kao pozitivan je manjak naglašenosti refrena, barem što se tiče studijskih snimki. Oni su tu, ali su više u sferi strofa, nego što stvaraju svoju vlastitu. Osobno, sviđa mi se takav pristup, ali svejedno bi trebala postojati fina kombinacija i jednog i drugog, čisto da se pokaže sposobnost i na kraju svega, sama kreativnost.

Njezina bi se glazba savršeno poklopila s nekim melankoličnim filmom koji su nastali u zadnjih 10 godina na području Amerike, tipa "Submarine" ili "Wristcutters: A Love Story". Wristcutters ponajviše, Amerikanka koja živi u Hrvatskoj radi glazbu za Hrvata koji je radio film u Americi, zanimljiva kombinacija.

Album u potpunosti možete poslušati na Bandcamp stranici Sofie Jane.

Popis pjesama:

01. Whispers*
02. Like I Do
03. Burden
04. Two Towers*
05. 
Purple
06. Texas

*Top pjesme

Antonio Rozić
Antonio Rozić

Shake it like a polaroid picture