Koncerti

Hipnotički svijet Daniila Trifonova začarao Lisinski

Hipnotički svijet Daniila Trifonova začarao Lisinski

Da, uistinu je najčudesniji pijanist našeg vremena.

Gostovanje Daniila Trifonova potvrdilo je statusni simbol ciklusa Lisinski subotom u kojem iz sezone u sezonu gostuju najaktualnija imena svjetske klasičarske scene. Mladi pijanist trenutno je jedan od najtraženijih i najzanimljivijih umjetnika, ove godine ujedno i umjetnik u rezidenciji Berlinske filharmonije. Veliko je to priznanje njegova talenta, prestižna titula koja je rezervirana samo za najbolje.

Na pozornicu je kročio ponizno i skromno, usporeno i zamišljeno, usput pozdravivši publiku koja je još jednom do posljednjeg mjesta ispunila Dvoranu. Već prvi kontakt njegovih prstiju s crno-bijelim tipkama stvorio je magiju - Daniil ulazi u neku drugu dimenziju, zadire u najdublje sfere skladateljeva uma i besprijekorno prenosi doživljaj emocijama ispunjenih djela publici. Relativno razigraniju i poletniju Beethovenovu "Sonatu u Es-duru" naslijedio je manično-depresivni Schumann čije je "Šareno lišće" (njem. "Bunte Blätter") izazvalo pravu jesenju, nepredvidljivu oluju emocija da bi strastveno završio s istoimenim, izazovnim "Presto passionato u g-molu". U drugom je dijelu koncerta otputovao u nešto bližu prošlost, ušao u srž glazbe i doživljaja ranog dvadesetog stoljeća izvevši jedan od vrhunaca karijere velikog Sergeja Prokofjeva, "Sonatu u B-duru" čije su disonance savršeno ispunile svaki kutak dvorane. Vrisak publike na samom je kraju bio dovoljan pokazatelj izvrsnosti pijanističkog umijeća ovog dvadeset osmogodišnjaka.

Mekoća zvuka i lakoća muziciranja, svojevrsna transformacija prema pretpostavljenom karakteru skladatelja uz još uvijek dovoljno vlastitog, prepoznatljivog doprinosa. Nemirni duh koji se skromnim naklonom i smiješkom vrati na ovaj svijet iz pristojnosti prema oduševljenoj publici, pravi je umjetnički fenomen, mjerilo vrhunskog i iskrenog muziciranja.

Nakon pijanističkog recitala, Lisinski subotom se nastavlja uz šarenu raskoš kontroverzne "Mise" Leonarda Bernsteina 20. listopada.