Koncerti

Ray Chen dokazao - Stradivari i Lisinski srodne su duše

Ray Chen dokazao - Stradivari i Lisinski srodne su duše

Stradivari u rukama slavnog virtuoza na slavljeničkom koncertu Zagrebačkih solista

Ray Chen je reprezentativni primjer klasičara 21. stoljeća - neopterećen ustaljenim pravilima glazbenog izražavanja, svoj razigrani karakter ne odvaja od virtuozne interpretacije čime je inspiracija mnogim mladim glazbenicima diljem svijeta.

Aktivan na društvenim mrežama, što uopće ne bi trebalo biti čudno za osobu njegove dobi, no uvijek se posebno ističe veliki broj pratitelja na istima. Pred Zagrebačke je soliste izašao u tamnoplavom odijelu, izgledao je svježe i samouvjereno. Na Instagramu je otkrio kako je u zadnji čas morao kreirati stajling, jer mu se prtljaga zagubila; a posebno je bio oduševljen novim smeđim cipelama s posebnim uzorkom.

Ray Chenfoto: Ray Chen i Zagrebački solisti, credit: Tugomir Hrabrić

Zagrebački solisti ovim su koncertom proslavili šezdeset i pet godina uspješnoga djelovanja. Brojni su vrhunski glazbenici bili dio ove skupine, često nastupajući na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Osvojili su Musikverein, Concertgebouw, Royal Festival Hall, Berlin Philharmonic Hall, Carnegie Hall, Teatro Real i mnoge, mnoge druge prijestolnice klasične glazbe. Na pozornici Lisinskog, pred domaćom publikom, uvijek je poseban zadatak koji shvaćaju vrlo odgovorno i entuzijastično. Pogotovo kada će uz njih zasvirati jedan od najpoznatijih svjetskih violinista. Zagrijali su se uz Rossinijevu Sonatu za gudače u C-duru, br.3., poletno i lepršavo djelo dvanaestogodišnjeg Rossinija u kojem nagovještava elemente koje će kasnije dovesti do savršenstva. Začetak prepoznatljive ritmičnosti, prožeto karakterom bečke klasike Zagrebačkim je solistima koristilo kao laganija priprema za veliki zadatak koji je uslijedio.

foto: Ray Chen i Zagrebački solisti, credit: Tugomir Hrabrić

Stradivari iz 1715. blistao je pod reflektorima Lisinskog, kao i osmijeh Raya Chena, nagrađenog pozdravnim ovacijama već pri samom izlasku na pozornicu. Istančan i profinjen ton, topao i odmjeren, obojio je Koncert za violinu i orkestar u A-duru, KV 219 Wolfganga Amadeusa Mozarta. Konstantna komunikacija s orkestrom, suradnja koja je stvorila čarobnu atmosferu, jer su Zagrebački solisti ozbiljno shvatili kako niti u jednom trenutku kvalitetom ne smiju kaskati za virtuozom. Nije im bilo lako boriti se s Chenom, emocija svake njegova odsvirane note reflektirala se na izrazu njegova lica. Elegancija visokih tonova vrhunskog instrumenta, mladenačka svježina, neiscrpna strast i ljubav prema muziciranju. Chen je debitantski nastup u Hrvatskoj odgovorno shvatio te uistinu s guštom ušao u Mozartovo djelo. 
U treći su stavak Presto, Vivaldijevog Ljeta, unijeli mnogo energije, kako bi se solistički dio završio virtuoznim izvođenjem Paganinijevog Capricea 21.

Ray Chenfoto: Ray Chen i Zagrebački solisti, credit: Tugomir Hrabrić

Drugi dio koncerta Ray Chen je pratio iz publike, čime je pokazao veliko poštovanje prema radu Zagrebačkih solista. "Sjećanje na Firencu" u D-duru, op. 70, Petra Iljiča Čajkovskog, zahtjevno je romantičarsko djelo u koje su se Solisti udubili i zagrizli u priču koju je publika oduševljeno nagradila gromoglasnim aplauzom.

Na kraju još jednog u nizu impresivnih koncerata ciklusa Lisinskim subotom, jedno je sigurno - Stradivari i Lisinski srodne su duše.