Koncerti

Kries ponovno očarao rasprodani Vintage Industrial Bar

Kries ponovno očarao rasprodani Vintage Industrial Bar

Mojmir Novaković i Kries ponovno su se vratili u Vintage pružiti obožavateljima svoju interpretaciju tradicionalnih melodija i zvukova obavijenih etiketom world glazbe. Zainteresiranost za ovakvu glazbu je itekako bila očita. Koncert je u potpunosti bio rasprodan, a Vintage popunjen do kapaciteta. Travnati temelji su bili postavljeni. Još je samo trebalo ostvariti obećano.

Sve je započelo a capella izvedbom za postavljanje atmosfere, a i da bi neupućeni dobili dojam što očekivati do kraja večeri. Ubrzo se pridružio i ostatak benda pa se sve razleglo zvukovima world glazbe. Iako je sve krenulo sumornim tonovima osamljenih krajolika, uskoro je emotivna pustoš pokopana vedrijim i življim tonovima potpomognutima galopirajućim tempom udaraljki. Naizmjenično su pjesme podizale atmosferu i publici uprizorile travnate predjele, ta skoro stvorivši prostrane pašnjake unutar samog Vintagea.

U atmosferu se uklopila i njihova tradicionalna odjeća koja je nadopunjavala ruralni aspekt cijelog zvučnog pejzaža koji se prostirao ravnicama iz prošlosti koje su zaokupljale našu pažnju. Što se tiče tehnikalija, tu nema zamjerki. Zvuk je bio odličan i sve se jasno čulo, od tradicionalnih gajdi i bubnjeva pa do netradicionalnog basa i električne gitare. U kontrastu s rock produkcijom, tradicionalni su instrumenti imali znatno jaču prisutnost nego moderni, ali to se ipak podrazumijevalo. Mojmir se srčano obraćao publici, zahvalivši im na vjernosti i naglasivši da budemo „dobri domaćini“. Osim što je to bio poziv na altruizam, to je i ime kampanje koja prikuplja sredstva za potrebe mladih kreativaca, izbjeglica djece i beskućnika, a na koju je Mojmir skrenuo pozornost.

Poslije se krajobrazna vreva primirila kako bismo mogli upiti meditativnost mirnijih trenutaka glazbe. Publika je skoro kao u transu pratila svaku pjesmu, bilo kretnjama, bilo riječima – pohvalno je da world budi toliki interes u nas. A ako bi netko pretpostavio kakav bi bio njezin tipičan izgled, zavarao bi se jer je bila vrlo šarolika. Dok bi netko očekivao osobenjake, preletjevši pogledom po prostoru se vidjelo da je mnogo veća raznolikost od očekivane. Što je koncert išao dalje počeli su nadvladavati sve vedriji i poletniji tonovi uz povratak izvornoj dinamici. Iako je manjak ventilacije na trenutke bio nepodnošljiv, sparina nije omela ni bend ni publiku. Dapače, još se više zahuktalo kad je potonja povela kolo u prvim redovima.

Kako se sve približavalo klimaksu, pojavila se i veća zastupljenost rock elemenata, osobito u udaraljkama i alternativnim solažama gitare. Završilo je dinamično – prvo u divljem galopu da bi se na trenutke i kod bisa vratila početna sumornost a Capella. Uz gromoglasne je ovacije bilo jasno da je nastup ispunio očekivanja publike. Kod nekih još više budući da je Mojmiru kao suvenir doletio nečiji grudnjak. Kako smo se počeli razilaziti, postepeno su se dojmovi ovog odličnog doživljaja počeli slijegati. Na koncu je svatko imao uspomene kojih će se rado sjećati. I publika, a i Kries.   

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."