Specijal

Beethoven danas slavi rođendan - zanimljivosti koje sigurno niste znali o njemu

Beethoven danas slavi rođendan - zanimljivosti koje sigurno niste znali o njemu

Jedna od najvećih proslava obljetnica rođenja u klasičnoj glazbi do sada bila je planirana upravo za nesretnu 2020. Nema tog orkestra, solista, koncertne dvorane ili glazbene organizacije koji svoje djelovanje ove godine nije posvetila Ludwigu van Beethovenu. Postao je viralan, dobio je svoje službene hashtagove #beethoven2020 i #beethoven250, a pandemija nije uspjela prekinuti ovo slavlje koje se iz fizičkog svijeta preselilo u virtualni.

U nastavku donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom velikanu koje zasigurno niste znali.

U djetinjstvu je skladao glazbu za mrtvu pudlicu
Njegov točan datum rođenja zapravo nije poznat, u dokumentima stoji samo datum krštenja, a to je 17. prosinac. U ranom je djetinjstvu počeo svirati klavir, orgulje i violinu. Prvi koncert održao je sa samo sedam godina, a njegove je sviračke sposobnosti posebno poticao otac Johann. Skladateljsku karijeru započeo je s 12, a svojim je djelima davao imena kao "Lied an einem Säugling" (Pjesma za dijete) ili "Elegie auf den Tod eines Pudles" (Elegija o smrti pudlice). Identitet pudlice je danas nepoznat. 

Njegov ljubavni život ostao je misterij
Nikada se nije ženio. Smatra se da je njegovo najpoznatije djelo za klavir "Für Elise" posvećeno njemačkoj opernoj pjevačici Elisabeth Röckel. Navodno ju je i zaprosio. Njegov je prijatelj Franz Gerhard Wegeler jednom napisao da je Beethoven imao mnogo ljubavnih afera kada je živieo u Beču. U Beethovenovim ljubavnim pismima posebno su zanimljiva ona posvećena anonimnoj djevojci koju je nazvao svojom "besmrtnom ljubavlju". Nitko zapravo ne zna tko je ta dama, no pretpostavlja se da bi se moglo raditi o Antonie Bretano, koja se udala u poznatu obitelj Brentano. Neke su ga žene navodno obožavale zbog genijalnosti, dok su ga mnoge smatrale odbojnim.

Bio je neuredan, ali strog
Nered je bio dio njegova karaktera. Bilo u radnom okruženju ili njegovom fizičkom izgledu. Bio je temperamentan, a frustracije mu je posebno izazvao gubitak sluha. Nakon smrti brata, Beethoven je dobio skrbništvo nad nećakom Karlom prema kojem je bio toliko strog da je mladić navodno pokušao počiniti samoubojstvo.


Bio je glazbeni revolucionar
Era bečke klasike došla je kraju s pojavom Beethovena. Njegovo skladateljstvo divljaštvo stvorilo je romantizam. Uveo je zbor u oblik simfonije, u legendarnoj 9. simfoniji, što nitko prije njega nije učinio. Volio je dramatičnost i kratke motive umjesto dugih, jer ih je lakše prepoznati, kao što je to slučaj s 5. simfonijom. Skladao je oko 240 djela, simfonija, koncerata za klavir, gudačkih kvarteta i jednu operu.

Imao je viziju
Bio je perfekcionist. Nije skladao za suvremenike već za generacije koje dolaze. Prepravci u njegovim skladbama bili su jako česti, a njegova vizija danas je postala stvarnost. Jedan je od najizvođenijih skladatelja u povijesti. Čak je i za života mogao zarađivati od glazbe, skladao je djela u čast tadašnjim političkim figurama koje su ga dobro nagradile za rad.

Njegova je jedina opera zamalo završila u smeću
Nakon premijerne izvedbe Beethovenove jedine opere "Fidelio" kritika nije imala riječi hvale. Beethoven je tada unaprijedio djelo nekoliko puta, tako da ova opera ima čak četiri verzije. S kritičarima se često svadio, tako je navodno uredniku tada vodećeg glazbenog časopisa "Allegemein musikalische Zeitung" rekao da prestane s negativnim komentarima ako želi nastaviti primati kopije njegovih skladateljskih radova. 

Napoleon ga je inspirirao i razočarao
Beethovena nije zanimala samo glazba, već i filozofija, književnost i politika. U ranoj fazi karijere bio je opčinjen herojima i Francuskom revolucijom. Napoleonu je posvetio 3. simfoniju, "Eroica". Nakon što se Napoleon sam okrunio za kralja, Beethoven je bio duboko razočaran ovim činom, te je izbrisao posvetu iz partiture.

Pored skladateljske karijere imao je stalan posao
Financijske sigurnosti radi, radio je danonoćno, tako je često davao poduke iz sviranja klavire te skladao po narudžbi mnogih građana Beča.

Utjecao je na razvoj CD formata 
Osamdesetih godina prošlog stoljeća, "Oda radosti" postala je himna Europske Unije. U to se vrijeme razvijao CD format, a današnji 80-minutni standard definiran je u razgovoru s glazbenim stručnjacima, od kojih je jedan bio dirigent Herbert von Karajan koji je izjavio kako slušatelj mora dobiti mogućnost u jednom komadu čuti Beethovenovu 9. simfoniju koja traje oko 70 minuta.