Specijal

Što će biti s najpoznatijim novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije?

Što će biti s najpoznatijim novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije?

Najpoznatiji i najtraženiji koncert u povijesti je onaj koji se svake godine tradicionalno održava 1. siječnja u 11:15 u bečkom Musikvereinu.

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije prate milijuni gledatelja diljem svijeta, a fizičko prisustvo omogućeno je samo sretnim dobitnicima lutrije i pojedincima iz uglednih austrijskih obitelji. No, kako će ovaj spektakl izgledati na samom početku 2021.?

Zlatna dvorana bečkog Musikvereina srećom će biti ispunjena glazbom, baš i kao domovi gledatelja diljem svijeta koji će koncert moći pratiti u direktnom prijenosu. Spektaklom će dirigirati legendarni Riccardo Muti, kojemu će ovo biti šesti nastup na ovom prestižnom događaju. Orkestrom je ravnao 1993., 1997., 2000., 2004. i posljednji put 2018. godine, a s Bečkom filharmonijom u redovnom djelovanju surađuje već skoro pola desetljeća. 

No, koncert će se ove godine održati bez publike. U Austriji su trenutno na snazi stroge mjere koje zabranjuju održavanje bilo kakvih kulturnih događaja do 6. siječnja, ali to neće spriječiti da djela obitelji Strauß obraduju ljubitelje glazbe diljem svijeta. Tradiciju mamurnog uživanja u zvuku najljepših valcera i polki uz sarmu ispred malih ekrana ništa ne može zaustaviti. Iščekivanje bisa uz valcer "Na lijepom plavom Dunavu" i "Radetzky marša" također. 

Ove ćete godine i vi moći sudjelovati u spektaklu. Publici je omogućena online registracija kako bi preko svojih pametnih uređaja mogli pratiti spektakl te uživo aplaudirati orkestru. Aplauz će se prenositi uživo između djela preko posebnog audio sustava u samoj dvorani te će se čuti u izravnom TV prijenosu. Također, svaki virtualni posjetitelj moći će unaprijed uploadati svoju fotografiju u kojoj iskazuje oduševljenje koncertom, a selekcija fotografija bit će prikazana tijekom aplauza. 

Kao i kod prodaje ulaznica, potražnja za aplaudiranjem na ovom koncertu je velika, tako da je Bečka filharmonija trenutno zaustavila proces registracije te svoju registracijsku sreću ponovno možete okušati u ponedjeljak, 21. prosinca kada otvaraju drugi krug. Pokušati možete OVDJE.