Specijal

Domaća zadaća (57): Albina, 2CELLOS, Koolade i drugi

Domaća zadaća (57): Albina, 2CELLOS, Koolade i drugi

Ljetni pop karipskog predznaka i skladni naratorski pristup. Pjesma za sve prirodne uvjete i plemstvo čila. Svjetski crossover i domaći vrijednosni sustav. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Albina - 'La La Love'

Ako vas netko potcjenjuje, a vi mu isučite brojke. Podaci kod Albine imaju dozu impresije. Recimo, pjesma 'Tick-Tock' na različitim kanalima YouTubea dosegla je trinaest milijuna gledanja, a Spotify veli da se na servisu slušala pet milijuna puta.

S druge strane, 'La La Love' je u tjedan dana prošla 140 tisuća prikazivanja na video platformi, a na Spotifyju ima 17 tisuća streamanja. Uz to, ispod spota na YouTubeu koče se komentari sa živom raspravom međunarodnih slušatelja. Sve zajedno svjedoči o interesu publike, a ne umjetnim brojkama zakupljenima po cjeniku.

Uz to, prve projekcije govore kako će Albina debitirati visoko na listi radijske rotacije u hrvatskom radijskom eteru. I to u tjednu kada je kompletna radijska industrija na siesti i ne zarezuje ama baš ništa. Dakako, ta konstatacija porazna je za radio stanice ogrezle u hladovini u trenucima kada glazbena scena objavljuje 'kao nikad', ali je pokazatelj koliko je važno imati diskografa. Jer, budite sigurani da je samo angažman tima iz glazbenog poslovanja mogao postići takav broj emitiranja. Ako netko misli da će ostvariti karijeru šireg dosega nezavisnim kucanjem na vrata medijske pažnje, grdno se vara. Ostvarenja te vrste prije su iznimke koje potvrđuju pravilo.

'La La Love', dakle. Stvar koja vas može iznenaditi samo ako ste prespavali globalna pop kretanja. Karipski ritmovi, trap utjecaji i španjolski izričaj voze velikim brzinama svjetskih glazbenih platformi. I ne samo glazbenih. Osim toga, Albina španjolski osjeća gotovo pa svojim. Uz to, sve zajedno se sjajno poklopilo s izlaskom novoga singla Camile Cabello. Njezina 'Don't Go Yet' ljepljiva je i pamtljiva, živi dokaz koliko privlačna ljetna pop pjesma karipskog podneblja može biti. I ta Camila s Albinom čini odličnu kombinaciju glazbenih selektora - u radijskim programima i na streaming servisima (vidi playlistu Luna park na profilu Airplay Radio Charta) - i može vas vrebati iza svakog ugla.

Video novoga Albinina singla poigrat će se značenjem doživljaja cure sa 'psycho' crtom u sebi, one koja će iz zagrljaja pobjeći bez razloga. I to onda kada ste uvjereni u 'la la love'. Psycho atmosferu spota podvući će zabava za stolom - zanimljivo, Camila je svoj kratki film osmislila za stolom u kuhinji - i kadriranja u stilu ranijih spotova Due Lipe. Sa ženskim društvom i pričom koja se tek nazire. A da je cijela priča posve u sažimanju sa svjetskom pop atmosferom, reći će vam i podatak kako je naziv nedavno objavljena singla britanske kantautorice Maisie Peters također 'Psycho'. To je jednostavno ono što se traži i Albina će, sa svojim autorskim timom, to sjajno pretočiti u poželjni pop trenutak.

Bilo bi zanimljivo čuti remiksiranu verziju singla 'La La Love' s pridodanim trap gostima. Ili sudjelovanjem predstavnika reggaetona. Uspon na pojedinim svjetskim teritorijima lakši je pridruži li vam se lokalno uspješan izvođač. J Balvin, Lil Baby ili Devito, ovisno gdje ste usmjereni. Što to znači? Da nova pjesma Albine ima predispoziciju i kreativu, pop vrijednost i priču. Uostalom, 'La La Love' je uvrštena na lokalnu verziju prestižne playliste New Music Daily servisa Apple Music, a to ne uspije baš svakome. (Goran Komerički)

 

Žuvi - 'Kale Vale i Bor'

Žuvi je u svoj opus dodao jedan od ponajboljih uradaka do sada. Pjesma "Kale Vale i Bor" nosi dozu liričke, ali i glazbene ozbiljnosti, dozu melankolije, čvrstine i kompaktnosti. Dobar beat koji potpisuje Ango pjesmi daje dodatnu zanimljivost i naglašava dinamičnost. Priča koja djeluje uvjerljivo sa skladnim naratorskim pristupom mogla bi jako dobro funkcionirati i na izvedbama uživo. (Maja Trstenjak)

 

Reper iz sobe feat. Alejuandro Buendija - 'Moj rođo'

Gastarbajter, dakle? Da ne bi! Rođo, brate. Samo takav. Ideal svijeta i čovjeka. Priča mentaliteta. Slika i prilika sustava vrijednosti i ciljeva koji ne stare.

Ispričana iz ruralnih cipela - za razliku od 'Tatina sina' (vidi dolje) - 'Moj rođo' je robusno djelce isklesano kao iz kamena. S motivima koje ćete baš narodski razumjeti. Toponimi su jasni: 'on vozi samo Švabe', 'jede jagnje, ajvar bečki', 'nema ga zemlja, malo se zdeblja'. I, dakako, 'nać' će mi posal u državnoj službi'. Što ćete više?

Reper iz sobe i Alejuandro Buendija naslonili su zasade hip hopa u domaće melodiozno naslijeđe i stvorili set elokventnog cinizma. Zaključak? 'Neću biti klošar, oću biti Bože'. Ha? Neprežaljeni ideal, kažete? Uživite se u suradnju 'Moj rođo'. Jer,'Moj rođo' ima mojo. (Goran Komerički)

 

Connect feat. Ante Cash - 'Tatin sin'

Naime, da. 'Tatin sin' je stvar koja se razmije svih desetljeća, crtica koja gađa bahate sineke ma gdje se nalazili. One koji će vas s visoka odmjeriti: 'Jazavac, je li?' I odjahati dalje.

Kreirana iz dva urbana rakursa - za razliku od susjedne 'Moj rođo' (vidi gore) - prepotentna spika dovodi nas do dijaloga splitskog i zagrebačkog. Jer tatin sin i ćaćin sin razumiju se ma s kojeg asfalta dolazili. Vrijednosni sustav similiran je, oholost zajamčena: 'Vidi vidi, imam soma para u pidžamici, a vi morate ujutro ići radit svi.' Lajne su slikovite, podloga besprijekorna, a glasovi uvjerljivi.

Pa premda se radi o pjesmi staroj više od desetljeća  - i u ovoj suradnji objavljena je prošle jeseni - 'Tatin sin' je idealno štivo i za ovo ljeto. Zbog Antina versa 'imam tjedan dana godišnjeg svaki tjedan'? I zbog njega. Jer, Connect, Koolade i Ante Cash jednostavno briljiraju. Poput Bolesne braće u sličici 'Looka & Borna'. I tu nema greške. Sigurno? Pa da! Jer, 'kad nešto zeznen, ja vučem bilo, ćaća vuče veze.' (Goran Komerički)

 

Porto Morto - 'Vrijeme za čilanje'

Baš vas briga za sve. Komadi koji ne mare? Zaludni uleti? Ispiti na čekanju? Antivakseri? Napetosti? Maliciozni komentari? Inflacija koje nema? Sve to manje je važno. Vrijeme je za čil. Potpuni. Ekstazu kuliranja. Điranje po svom i samo za se. Ima li nekoga tko će reći da to nije onaj idealni BMK trenutak samoterapije za kojim povremeno čeznete? Ako i postoji taj netko, stavite ga na hold.

Pjesma 'Vrijeme za čilanje' osebujan je pristup pop glazbi. S jasnim elementima retro estetike i alternativnog autorskog pristupa. Ona je svijet za sebe, a takav je, zapravo, svaki rad grupe Porto Morto. Sa sobom nosi maštu oslikanu inventivnim prizorima videospota, detaljima koji se čitaju poput 'Vodiča kroz galaksiju za autostopere'. Ispunjena je satiričnim momentima i pomaknutim rakursom. Priuštite si taj čil ovoga ljeta. Glazbeno i na svaki drugi način. Oplemenjuje. Ali potpuno. (Goran Komerički)

 

Vinko Ćemeraš & Talvi Tuuli feat. Petra Perišić - 'Izgubiti neću dah'

Veoma uspješan debitantski album Vinka Ćemeraša dobio je video uprizorenje za još jednu uspješnicu koju njegovi pratitelji već zasigurno jako dobro znaju. Radi se o pjesmi "Izgubiti neću dah" u kojem je ugostio Petru Perišić. Odličan pop duet u kojem je emocija jasna, a interpretacija izvrsna, sigurno će se često moći čuti u domaćem radijskom eteru dok ovog ljeta publika može uživati u njegovoj izvedbi uživo na jednoj od mnogobrojnih svirki s bendom Talvi Tuuli. Spot je snimljen ispod vode, a pjesma funkcionira u svim prirodnim uvjetima. (Maja Trstenjak)

 

ITD band - 'Duša ište šizilište'

'Duša išta šizilište' je sušta poezija. Slika novotkrivenog svijeta. Filozofija male forme. Ona ulazi u krhkost duše same, doživljaja koje imamo iznutra. Prije i kasnije. Onda i sada. Sa i bez. Zahtjevna je i možda zato pripada manje otkrivanom glazbenom dijamantu s albuma 'Plavi vojnik'.

I upravo zbog toga što je takva - stvorena za privatnu bilježnicu Miroslava Rusa - jednako je krepka kao i u danima njezina snimanja. Aktualizirana videospotom s arhivskim snimkama ITD banda, nastalima osamdesetih, pokazuje snagu i veličinu. Ona je otisak prsta starog majstora. I zato se vrijedi udubiti u nju sa svih strana. Bez obzira tražite li čistilište ili šizilište. Stremite li za srodnom dušom ili brojite svoje poraze. Pa tako slomljeni priželjkujete pobjede nove.

Možda ste nekada mogli biti nešto drugo, a možda to još možete biti. Nikada nije kasno. Daljine uvijek zovu, valja im se prikloniti. (Goran Komerički)

 

Koolade - 'Nargile na rumo'

"Nargile na Rumo" posljednja je pjesma s Kooladeovog albuma "April". O razini stručnosti i genijalnosti ovog glazbenog umjetnika nije potrebno previše diskutirati, dok je ova pjesma atmosferično i opuštajuće ljetno izdanje koju sam naslov izvrsno opisuje i definira. Prepustite se, uživajte u pjesmi i prizorima iz spota. (Maja Trstenjak)

 

2CELLOS - 'I Don't Care'

Deset godina nakon, 2CELLOS su još uvijek na vrhu svjetske crossover scene. Vraćaju se u akciju nakon kraće pauze u kojoj su se posvetili solističkim karijerama, a izlazak novog albuma najavili su obradom velikog hita Eda Sheerana "I Don't Care". Ziheraški, ali uvijek s interpretacijom na najvišoj razini sviračke kvalitete. Spot je pomalo cringe, ali pregled je velikog uspjeha koji su tijekom godina postigli. Tko voli, neka svakako izvoli. (Maja Trstenjak)

 

Mokosh - 'None'

Mokosh je projekt Borisa Harfmana iz Lado Electro. Mokoš je boginja u staroj slavenskog mitologiji, zaštitnica žena i plodnosti. Izvorno je Perunova supruga, ali bi šest mjeseci svake godine odlazila kao ljubavnica u kraljevstvo mrtvih k njegovu neprijatelju Velesu (simbolični prikaz kretanja sunca). U narodnim pričama spominje se kao žensko ili demonsko biće; vjerovalo se da preobučena obilazi stada i domove. Štovanje joj dokazuju i mnogi toponimi; u Hrvatskoj najpoznatiji Mokošica kraj Dubrovnika. Pjesma "None" najava je albuma "Cabaret Folklorico". Zanimljiva igra elektronskih zvukova i folklora impresivno je djelo koje djeluje monumentalno. Zaintrigirat će svakog ljubitelja elektronike, ali i sve one koji uživaju u spajanju naizgled nespojivog. (Maja Trstenjak)

 

Pjesme s popisa možete prelušati putem playliste Domaća zadaća koja se nalazi na profilu Airplay Radio Chart na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni