Specijal

For the Record: Opeth – „Damnation“

For the Record: Opeth – „Damnation“

Album koji ide ruku pod ruku s „Deliverance“ – inače dvije polovice predviđenog, ali nikad ostvarenog dvostrukog albuma – „Damnation“ jest antipod svemu što je prije spomenuti utjelovio. Makar se da pretpostaviti da se to očito tiče glazbe, odnosi se i na pristup zvuku. Za razliku od „Deliverance“, ovaj album i u originalnom je obliku posjedovao dobru dinamiku – čak i bolju ako ste imali priliku čuti ploču. No, master iz 2015. godine pokazao je da i tu može biti napretka.

Originalna verzija bila je dosta dinamična – uzevši u obzir žanr o kojem pričamo – ali je i dalje nedostajalo prostora da bi glazba u potpunosti mogla disati. Na trenutke je znala zvučati pomalo „gusto“ i skučeno pa instrumenti nisu mogli ostaviti dojam sviranja u prostranom studiju, već u znatno manjem prostoru. Da je riječ o intimnoj akustici na gitari, zvuk bi mnogo bolje funkcionirao. No, kad imate cijeli bend, baš i ne ide u prilog da zvučite kao da ste nastupali u kutiji šibica – i to doslovno.

Tu do izražaja dolazi nova verzija albuma s jasnijim i znatno prostranijim zvukom. Promjene u zvuku na prvu ruku nisu toliko očite kao u slučaju „Deliverance“. Kao i tad, ponovno je fokus na popravljanju „problematičnih“ bubnjeva, mada napredak ovaj put nije toliko očit. Budući da se album više fokusira na progresivni rock nego metal, znatno su drukčije bili snimljeni, stoga konačan rezultat nije bio nimalo sličan onom s prošlog albuma. Možda jesu bolji nego prije, ali pomak nije toliko drastičan kao na „Deliverance“. No, tko će ga uočiti, bit će zadovoljan jer ovaj master za promjenu ne donosi sa sobom dodatnu jeku na vokalima i prigušenost pozadinske pratnje.

Nije toliko obavezan – osobito ako se usporedi s novim masterom „Deliverance“ – niti je trebalo zvuk previše mijenjati, ali novo je izdanje zasigurno dobrodošlo. Pogotovo u žanru koji nije poznat po idealnim uvjetima snimanja i produkcije, kamoli dinamičkog opsega. Metalci, nemojte plakati. Samo sam iskren.

Godina izdanja: 2003.

Verzija albuma: Europsko izdanje s novim masterom iz 2015. godine

Strana E:
1. Windowpane
2. In My Time Of Need
3. Death Whispered A Lullaby

Strana F:
1. Closure
2. Hope Leaves
3. To Rid The Disease
4. Ending Credits
5. Weakness

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."