Specijal

For the Record: Pink Floyd – „Wish You Were Here“

For the Record: Pink Floyd – „Wish You Were Here“

Svašta bi se moglo reći o Pink Floydu, no sve je to već odavno poznato. Ta govorimo o najvećem progresivnom bendu današnjice. Međutim, ipak postoje neke stvari koje su ponekad zapostavljene, osobito kad krenu rasprave što je njihovo najbolje djelo koje se praktički uvijek svedu na „The Dark Side of the Moon“ i „The Wall“. Koliko god obožavam „The Wall“, bilo bi vrlo subjektivno reći da im je to bio kreativni vrhunac. Tu čast ipak ima „Wish You Where Here“.

Uvjerljivo njihovo najveće glazbeno i zvučno postignuće, „WYWH“ – da ne varam na broju riječi… kao npr. sada – još jedan je primjer fantastične produkcije koja je krasila njihovu najbolju fazu. Iako su klavijature vrlo mehaničke naravi, nisu nimalo distancirane kao na „The Dark Side of the Moon“. Izrazito precizne ili suptilno ambijentalne, idealno definiraju atmosferu svake pjesme – nije da ih ima puno. Vokali su jasni, svježi poput blagog daška povjetarca, dok je gitara emotivno središte, odražavajući osnovnu bit svake pjesme. Sve to zaokruženo je bubnjevima koji niti skreću suviše pozornost na se niti iščeznu sa snimke, baš kao ni definirani bas.

Pulsirajući tonovi na „Welcome to the Machine“ i efekti na vinskim čašama s „Shine on You Crazy Diamond (Parts I-V)“ ostvaruju idealan dojam klaustrofobije, odnosno prostranosti. Svi elementi savršeno se nadopunjuju te su s pažnjom usklađeni. Da je puno brige posvećeno konstrukciji i zvuku albuma, pomalo je očito ako se uzme u obzir njihova nagodba s izdavačem. Nasreću, nije to bio nikakav faustovski ugovor. Jednostavno su imali neograničeno vrijeme za rad u studiju, a zauzvrat su se odrekli dijela zarade od albuma. U neku ruku je to bila dobra odluka.

Članovi su priznali da im nije bilo lako snimiti novi materijal nakon naglog uspjeha „The Dark Side of the Moon“. Također, imali su poteškoća kod snimanja jer inženjer Brian Humphries nije bio na „ti“ s opremom Abbey Roada te je čak upropastio dio snimke za „Shine On“. Roger Waters pak nije bio u stanju otpjevati „Have a Cigar“ pa su zatražili folk legendu Roya Harpera da uskoči. Svemu tomu dodajte i iznenadan posjet Syda Barretta koji je neke doveo do ruba suza i cijela simbolika izgubljenih duša u raljama glazbene industrije postaje još jasnija.

Nema sumnje da je Pink Floyd prošao kroz različite izazove prije negoli su došli do svog sadašnjeg statusa u analima rocka. „Wish You Were Here“ nije bio lak zalogaj s obzirom na to kolika su bila očekivanja sa svih strana. U konačnici se samo možete zapitati je li se sve to isplatilo? Sva ta muka, patnja, stres i suze? Paaa… Ne bih vam znao reći. Radije poslušajte album i sami procijenite.

Godina izdanja: 1975.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:
1. Shine On You Crazy Diamond (Parts I–V)
2. Welcome to the Machine

Strana B:
1. Have a Cigar
2. Wish You Were Here
3. Shine On You Crazy Diamond (Parts VI–IX)

 

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."