Specijal

For the Record: The Who – „The Who Sell Out“

For the Record: The Who – „The Who Sell Out“

The Who je definitivno jedno od vječnijih imena tzv. Britanske invazije, vremena kad su američkim glazbenim ljestvicama te popularnom kulturom općenito vladali rock i pop sastavi Ujedinjenog kraljevstva. Za sobom su ostavili itekako bogat i ambiciozan repertoar koji je ubrzo nadišao prvotne korijene rocka i power popa. Njihov treći po redu uradak te istovremeno i prvi konceptualni album, „The Who Sell Out“ najočitiji je primjer koketiranja s psihodelijom i po glazbi i po produkciji. Također demonstrira mnogo bolju kvalitetu zvuka nego njihovi prijašnji albumi.

Iako se izvorno biralo između koncepta piratske, odnosno tipične američke radio stanice, odluka je ipak pala na piratsku varijantu zbog utjecaja na modse koji su činili znatan udio publike u njihovoj ranijoj fazi. Budući da je glavni koncept albuma da zvuči kao piratska radio stanica, sama produkcija je namjerno loša na nekim pjesmama – ipak nikad nitko nije rekao da su se one mogle pohvaliti nekim osobitim zvukom. Definicija instrumenata – odnosno manjak iste radi već navedenih razloga – dodatno dočarava specifičan zvuk, dok bas i bubnjevi, tupi kakvi jesu, dominiraju na većini pjesama te jedino postaju blaži kod akustičnih dijelova.

Tako npr. „Armenia City in the Sky“ započinje vrlo bučno i muljavo s puno jeke i vrlo malo jasne definicije instrumenata. Možda stvari poput „Mary Anne with the Shaky Hand“ zvuče jasnije, ali i akustika na albumu zna biti neuglađena s namjerno jačim konačnim miksom kako ne bi zvučale premekano, tj. onako kako bi i trebale zvučati. Iako na trenutke zna biti surov, album jasno odražava tendencije benda. Grub zvuk uklapa se u koncept, dajući nam pritom osjećaj kako su neka minula vremena zvučala. Da se album ne svodi samo na pjesme, pokazuju i reklame za prave i izmišljene proizvode koje služe kao zabavan predah između pjesama. Zanimljivo je i da album završava s poludovršenom pjesmom u zatvorenom kanalu – za neupućene, petlja na sredini ploče kako igla ne bi prešla na naljepnicu – tako da album možete slušati. I slušati. I slušati. 

„The Who Sell Out“ je dobar primjer „loše“ snimljene glazbe gdje je ta karakteristika bila i poželjna, a ne puka slučajnost ili manjak adekvatne opreme ili talenta. Itekako se isplati poslušati kako se na kvalitetan način može nešto loše snimiti. A ni pjesme nisu loše.

Godina izdanja: 1967.

Verzija albuma: Originalno britansko izdanje

Strana A:
1. Armenia City in the Sky
2. Heinz Baked Beans
3. Mary Anne with the Shaky Hand
4. Odorono
5. Tattoo
6. Our Love Was
7. I Can See for Miles

Strana B:
1. Can't Reach You
2. Medac
3. Relax
4. Silas Stingy
5. Sunrise
6. Rael (1 and 2)

Mladen Šlogar
Mladen Šlogar

"There is no dark side of the moon, really. As a matter of fact it's all dark."