Vije-sti

Ohnokono, Mauve Lunel i Porto Morto nastupaju na MIMO

Ohnokono, Mauve Lunel i Porto Morto nastupaju na MIMO

Koprivničanin Ohnokono, francuska glazbenica Mauve Lunel i zagrebački bend Porto Morto nastupit će u nedjelju, 7. lipnja 2015. u 20h u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

Ovoga puta program koncerta je dodatno obogaćen. MIMO je ovom prigodom udružio snage s tvrtkom Lab 852 i francuskom organizacijom Trempolino, i povezali sa festivalom Rendez-vous , projektom European Music Incubator i festivalom Željezara pa na završni MIMO dovode inozemnu gošću – francusku umjetnicu Mauve Lunel koja u Hrvatsku dolazi uz pratnju gitarista Gaêtana Durandière-a.

Cijena ulaznice je 20 kn (za srednjoškolce 10 kn) od čega je 75% namijenjeno izvođačima, a 25% za organizaciju budućih koncerata.

Koprivničanin Konrad Mulvaj bio je basist kultnog sastava Overflow, a predstavit će se (po vlastitom opisu) kao “one-man-army” pod pseudonimom Ohnokono. Nekadašnji punk-rocker se, naime, od bendovskog angažmana i teške distorzije okrenuo za 180 stupnjeva da bi uplovio u solističke electro vode i pritom pokazao da mu je višegodišnje iskustvo sviranja u “živom” bendu donijelo kvalitetnu podlogu za smisleno eksperimentiranje i stvaranje sofisticirane klupske glazbe, istovremeno plesne i atmosferične. Tako je, u praksi, uspio potvrditi svoju tezu da “kompjuter može zamijeniti bilo koji tradicionalni instrument”, ali to zahtjeva pripremu, vještinu, vježbe i znanje. Ohnokono će vam sve nabrojeno demonstrirati na MIMO koncertu i to dvostruko jer će nastupiti i solo i – ekskluzivno – u suradnji s Mauve Lunel!

Porto Morto je mladi sastav iz Zagreba koji trenutačno priprema debitantski album. Članovi tog benda svojim glazbeno-vizualnim radom odbijaju bilo kakve žanrovske podjele i ograničenja, a publika ih dočekuje kao pozitivno osvježenje na domaćoj sceni. Pjesme stvaraju spontano i kroz praksu razvijaju svoj pristup “da na snimanje ne dolaze dionice koje se trebaju snimiti, nego ljudi koji žele nešto snimiti i imaju neku ideju oko pjesme i oko onoga što žele u nju dati te onda svi koji se zateknu na snimanju – sudjeluju u tom kreativnom autorskom procesu”. Nedavno su, baš kao i Ohnokono, dobili priliku sudjelovati u kazališnim projektima pa će zasigurno biti zanimljivo doživjeti njihovu scensku izvedbu na pozornici Gorgone!

Mauve Lunel je odrastala u obitelji kreativaca koji se bave grafičkim umjetnostima i tekstilnim dizajnom. Stoga, nije čudno da svoju glazbu, svoj glas i poeziju, želi nesebično podijeliti s ljudima. Njezine pjesme su soundtrack skitnice koja je posljednjih godina lutala od Montreala preko Pariza do New Delhija. Ohnokono i Mauve Lunel će tijekom glazbene rezidencije u Sisku proizvesti novu koautorsku glazbenu suradnju koju će prezentirati na MIMO-u!

Projekt MIMO (Medijski Inventar Muzičkih Originala) pokrenut je u partnerstvu udruge ViBRa, incijative FREE STAGE i HRT-a temeljenom na zajedničkim ciljevima i težnjama ka doprinosu pozitivnim promjenama na hrvatskoj glazbenoj sceni. Važni i nezamjenjivi suradnici u projektu su MSU i Grafička škola Zagreb.

Druga sezona projekta MIMO sastoji se od ciklusa koncerata koji se održavaju svake prve nedjelje u mjesecu od listopada 2014. do lipnja 2015. u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti. Na svakom se koncertu predstavlja jedan kantautor i jedan sastav, a odabrani su prema tri osnovna kriterija: kvaliteta, autentičnost i nedovoljna zastupljenost u javnosti. Koncerti imaju izravan prijenos na Prvom programu Hrvatskog radija i video live stream na nekoliko internetskih portala. Edukativnom aspektu publike doprinosi amfiteatarski oblik dvorane koji posjetiteljima omogućuje nesmetano praćenje procesa stvaranja glazbe uz kristalno čisti 3D zvuk. Također, svaki koncert ugošćuje stručne osobe iz svijeta glazbe koji komentiraju izvođače i glazbu koja se sluša.

Glavni cilj MIMO projekta je osigurati vidljivost i kontinuirani razvoj autentičnog glazbenog stvaralaštva u Hrvatskoj koje uspješno prati europske trendove te je prepoznato i cijenjeno kod nas i u svijetu.

 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni