Albumi

Domagoj Šimek i Arijan Škapur – jednostavnošću do zvijezda

Domagoj Šimek i Arijan Škapur – jednostavnošću do zvijezda

Iz studija Dostave Zvuka ove su godine proizašla brojna kvalitetna izdanja, a još nas uvijek ne prestaju oduševljavati i čini se kako i ne planiraju stati.

Ovaj se put radi o jednoj vrlo posebnoj suradnji već poznatih nam glasova – Domagoja Šimeka, poznatog kao frontmen bendova She Loves Pablo i Muscle Tribe of Danger and Excellence, ali i po akustičnom solo projektu, te Arijana Škapura koji je, odlučivši se upustiti u solo vode, napustio Como Bluff. ''I Wash You All, The Best In Life'' ime je prvog EP-a ovog, kako su to ovim izdanjem pokazali, prilično moćnog i skladnog kantautorskog dvojca.

Činjenica jest da je Šimek najprepoznatljiviji po opakom i žestokom stoner rock zvuku, što je dokazao i live izvedbom svog solo albuma ''Atlas On My Hoof'' koji je pred publikom ipak odlučio predstaviti uz bendovsko pojačanje i žešće preinake pjesama koje su u objavljenom izdanju akustične, ali još jednim je iskorakom iz masnog i žestokog dokazao svoj nevjerojatan glazbeni (i kreativni) raspon i talent.

Leondard Klaić zaslužan je za miks, master i produkciju, a na albumu sudjeluje i kao perkusionist te mu na taj način dodaje određeni ''spice'' i ostavlja svoj pečat. Zanimljivom i vrlo harmoničnom kombinacijom Domagojevog i Arijanovog vokala, jednostavnošću akustične gitare i maštovitim stihovima u samo su nam pet pjesama pokazali da jednostavno ni u kojem slučaju ne mora značiti i dosadno. Budući da se odlikuje kratkoćom, ni u jednom trenutku nećete pomisliti da vam je dosta, čak štoviše, tražit ćete još - a to ćete možda i dobiti jer su u najavi još čak dva EP-a.

Gitare koje uz zvuk perkusija zvuče vrlo smirujuće, ali i ritmično, uz njihove glasove donose pravu poslasticu za osjetilo sluha. Uglavnom umjerenog tempa, uz povremene oscilacije i promjene dinamike te posebnu nježnost u glasovima koju odlikuje i povremena strogoća (tek toliko da se ne učine premekanima) slušajući album lepršamo kroz pet pjesama. Sve ove osobine upućuju na laskave usporedbe s alternativnim rockom 90-ih.

Nevjerojatna lakoća i opuštenost, ali i pjevnost vode nas kroz jedno lijepo iskustvo, od prve numere ''Neanderthal'', do posljednje ''Sideshow''. Kao jedna od važnijih karakteristika svakako bi se trebali izdvojiti i vrlo kreativni, maštoviti i inteligentni stihovi koji upravljaju cjelokupnim ugođajem albuma. Iako na prvu možda nećete shvatiti njihov smisao, što zbog činjenice da pjevaju na engleskom, što zbog njihove značenjske slojevitosti, svako će vam novo slušanje otvoriti mjesta još jednoj, vlastitoj i osobnoj interpretaciji.

S povremenim prelascima na mračnu stranu, romantična instrumentalna podloga dodaje im jednu potpuno novu dimenziju. Arijan i Domagoj svojim su kantautorskim vještinama slušateljima pružili slobodu i odmaknuli se od ograničenja koja postavlja minimalistički stil. Bez pompoznosti i nametljivosti koje su često postavljene kao imperativ na domaćoj sceni, a daleko od klišeja, ''I Wash You All, The Best In Life'' reprezentativan je primjer naše lijepe muzike u izvedbi talentiranih muzičara kojima je potrebno zaista malo kako bi učinili puno.

Dodatan čar pjesme dobivaju a capella momentima, a unatoč kojima se uspijeva zadržati i ostvariti flow koji se rasteže kroz svih pet pjesama i tako stvara jednu koherentnu i zaokruženu cjelinu. Domagoj i Arijan u duetu stvarno skladno i ujednačeno funkconiraju, zbog čega mi se čini kako je ovo jedan stvarno poseban, gotovo bratski projekt. Dvoglasja i gitara - talentiranom dosta.

 

Popis pjesama:

  1. Neanderthal
  2. Out Of You
  3. Suck And Release
  4. Brother, A New Avenue
  5. Sideshow