Koncerti

Epsko pomirenje 33 bande - Kuku$i zablistali u Boogaloou

Epsko pomirenje 33 bande - Kuku$i zablistali u Boogaloou

Ono što je nekada bio punk, sada je trap, htjeli vi to sebi priznati ili ne. Možda nešto drugačije tematike, ali osjećaj je u potpunosti isti.

foto: Kuku$, credit: Berislav Matej Mikša

 

Pubertet te opako puca, najpametniji si i imaš snage osvojiti svijet. I dok je punkersko-rockerskoj generaciji bio cilj promijeniti svijet, trap generaciji bitno je samo dobro zaraditi i zabaviti se na poprilično elitnijoj razini. Jeftine bambuse u plastičnim čašama zamijenile su boce nešto skupljih pića, no energija je ostala ista. I to je okej, može im se, bolje je.

I zato je bilo simpatično kada je jedan od junaka ove priče, Goca R.I.P., postavio pitanje publici: “Jel’ se sjećate kad ste k’o klinci cugali ispod mosta?” Naravno da se ne sjećaju, vjerojatno nikada nisu takvo što iskusili, no sjećat će se kako su posljednji atom snage ostavili na opake beatove Kuku$a, Buntaija i 30zone, dok će za deset godina pričati nekoj novoj generaciji kako je to nekada na Dritu bilo

.

foto: 30zona, credit: Berislav Matej Mikša

 

Drito iz Boogalooa - prostor do posljednjeg mjesta popunjen, uz mosh pitove na kakvima bi im najžešći metalci zavidjeli. A blek metal večeri bio je Buntai, čiji je logo napravljen upravo u stilu takvih mračnjaka, zbog čega sam prije mjesec dana u Tvornici začuđeno komentirala s kolegicom kako svi ovi klinci nose majice s logotipoma nekih blek metal bendova, a vjerojatno, kao Kylie Jenner, pojma nemaju tko su. Moj grijeh, moj grijeh, moj veliki grijeh. Bio je to Buntai.

Ako bi se sudilo prema energiji na pozornici i potencijalom za budućnost, pobjednici večeri onda su zasigurno 30zona, dvojac iz kultnog zagrebačkog kvarta Kozareg boka, iltiga, kako oni sami navode, Bronxa. Kriju veliki performerski talent, suvereno vladaju situacijom na pozornici, djeluju čvrsto, opako i kompaktno. Trebat će im još nekoliko nastupa da uđu u formu, jer uistinu je teško fizički biti onako aktivan i istovremeno korektno odrepati svoje, stoga im je playback bio od velike pomoći, dok su oni većinom izvikivali ono što bi trebali bit backvokali, što je glazbeno zvučalo nekorektno, no, publici nipošto nije smetalo. Zasigurno će poraditi na tome kako bi se zasluženo plasirali na sam vrh regionalne trap scene. Jer njihova je glazba Zagreb s beogradskim karakterom. U ideji, najbolja kombinacija koju možeš zamisliti.

 

foto: Buntai, credit: Berislav Matej Mikša

 

Jedini koji uopće nije imao problema s izvođenjem uživo je Hiljson Mendela, koji se pokazao uistinu kao najveći profesionalac i najkvalitetniji glazbenik među sinoć na pozornici nabrijanom ekipom. Omjer karizme, ozbiljnosti i ludosti, uz očito znanje, talent i praksu i odgovornost prema nastupu i samoj publici, očito ga je izdvojilo od ostatka nabrijane ekipe koja je te večeri prodefilirala pozornicom. To je bilo jasno već pri njegovoj upadici za vrijeme nastupa 30zone, zatim i Buntaija, blek trap metal benda koji uživa veliku popularnost među zagrebačkom publikom. Pjevni refreni i enormno ludilo njihova je najveća prednost. Pravi su šou, a svoje su prijateljstvo publici demonstrirali polugoli zagrljeno pjevajući na stolu. Simpatično. Malo nakaradno, ali lijepo.

 

foto: Kuku$, credit: Berislav Matej Mikša

 

U trenutku kada su headlineri večeri Kuku$ izašli na pozornicu, klub je gorio. Euforija publike bila je na enormnoj razini, dok su se refreni njihovih hitova s višemiljunskim pregledima na YouTubeu orili dvoranom. No, kada pomisliš da bolje i vrelije ne može, momci opale po starim hitovima, koje, očito, zagrebačka publika ipak najviše voli. Eksplozivni i nezaustavljivi, zabavljali su se jednako dobro kao i publika koja ih s velikim divljenjem gleda kao heroje. Vidljivo je da su oni ipak najozbiljniji u svojoj neozbiljnosti, te da su tijekom godina stekli dovoljno koncertnog iskustva da odrade vrhunski šou na razini.

No, tada se na pozornici pojavio Swanna koji je prije godinu dana zaradio disstrack od Kuku$a, što je označilo skandalozan prekid među najboljim prijateljima okupljenima pod imenom 33 banda, koju s njima čine dečki iz grupe High5. Obavijeni nizom misterija, nisu javno željeli govoriti o tome, stoga nitko osim njih samih nema službenu informaciju što se tu zapravo dogodilo, no od sinoć je obznanjeno da su sve razmirice riješili te da je 33 banda ponovno na okupu, i da je jača nego ikad.

Tko još uvijek nije doživio ovaj kaos ili jednostavno ne vjeruje u razmjere istog, neka se osobno uvjeri što prije.

Budućnost je opaka.