Koncerti

Jevgenij Kisin nastupio u Lisinskom – Beethoven u rukama glazbenog genija

Jevgenij Kisin nastupio u Lisinskom – Beethoven u rukama glazbenog genija

Ulaznice za ovaj koncert planule su već pri samoj najavi, a jedan od najboljih svjetskih pijanista u Lisinskom je opravdao sva očekivanja zagrebačke publike.

Jevgenij Kisin, ruski pijanist koji je osvojio svijet već kao dječak, posebno je poznat po interpretaciji romantičarskih remek djela dok je, uoči velikoj 250. obljetnici rođenja, za ovaj koncert odabrao djela Beethovena – tri "Sonate" te "Varijacije i fugu u Es-duru". Tako je do posljednjeg mjesta ispunjen Lisinski odveo na uzbudljivo glazbeno putovanje emocijama - “Patetična”, “Eroica”, “Oluja” i “Waldstein” dobile su njegov osobni pečat, ispunjen visokim tehničkim perfekcionizmom.

Dočekan je i otpraćen glasnim ovacijama, dok se u publici moglo primijetiti mnogo mladih obožavatelja, čak i budućih glazbenika koji su s velikim zanimanjem osluškivali i promatrali svaki pokret ovog pijanističkog velikana. Beethoven pod njegovim prstima zvuči lepršavo, ležerno i opušteno, no samo na površini. Kada se slušatelj malo više udubi u zvuk, primjetan je izuzetan napor i detaljističko poznavanje opusa, pravilno doziranje romantičarske oluje emocija te klasičarske zaigranosti i elegancije. Trenutnu fazu Kisinove karijere mnogi nazivaju vrhuncem njegove glazbene moći jer je njegova vizija hrabra, na trenutke drska, dok se virtuoznost koja dolazi u paketu s tehničkom preciznosti ove vrste uistinu rijetko susreće.

Radi se o njegovom nepogrešivom instinktu koji je poduprijeti bogatim iskustvom i velikim poznavanjem glazbene povijesti čiji kontekst neizmjerno poštuje i primjenjuje ga u praksi čime već dugi niz godina zadivljuje slušatelje diljem svijeta.

Ciklus Lisinski subotom nastavlja se 30. studenoga velikim slavljem stote obljetnice Zagrebačkog kvarteta kojem će se na pozornici pridružiti mnogobrojni gosti.