Specijal

3 komada klasike za ljubitelje z++

3 komada klasike za ljubitelje z++

Naša rubrika „3 komada klasike za…“ nastavlja u opasno-romantičnom tonu. Povod je nova pjesma osječkog repera z++ „Moshpit“ u čijem nam je spotu za oko zapeo jedan zanimljiv detalj – sviranje violine. Zato vam u nastavku donosimo tri djela klasične glazbe koja biste svakako trebali preslušati ako volite njegovu glazbu.

z++ je kao solista poznat i prepoznat kao veliki romantičar dok je u sklopu Retfatlante pravi zločesti dečko koji obožava živjeti na rubu. I nitko neće naći njegovu „Kutiju za patike“. Zato smo najviše podudarnosti pronašli u operi, koja je po svojoj prirodi jednako dramatična i u ljubavi i u kriminalu.


 
1. Christoph Willibald Gluck – „Che faro senza Euridice“ (iz opere Orfej i Euridika)
Ultimativni megathit z++-a je pjesma „Kabriolet“. „Opet si hladna kao led, u čašu sam zavirio“ – a tko je u svijetu klasične glazbe hladniji, khm, pardon, kameniji od Euridike? Sigurno ste čuli za tragičnu ljubav Orfeja i Euridike, za fatalni pogled Orfeja koji je Euridiku zauvijek zamrznuo u trenutku vremena što mu je donijelo doživotnu bol i patnju (da, opere su obično ekstremno dramatične što se ljubavnih boli tiče). U ovoj ariji on tuguje nad njenim kamenim tijelom, cmizdri jer je svjestan svoje greške i ne zna kako će uopće moći nastaviti život nakon nje. Krivnju i bol moguće je pronaći i na sjedalu „Kabrioleta“, no uz nešto dublji vokal, budući da ovu ariju obično izvode ili mezzsopranistice ili kontratenori. Sklad osjećaja i glazbe, po uzoru na Antiku, u ovoj operi se također može povezati i s vrhunskim istovremenim produkcijskim i skladateljskim umijećem z++-a.

 

2. Ruggero Leoncavallo - "Qual fiamme avea nel guardo" (iz opere Pagliacci)
Zabranjena ljubav uvijek je slatka. Pogotovo kada je tajna. Radnja ove opere događa se u cirkusu, a "Tajne" u Retfali. Nedda je naime zaljubljena u jednog, a udana za drugog klauna, da skratimo priču. "Neće znati ona, neće znati on" - Nedda se nada da njen muž, poprilično strog, neće saznati za njenu tajnu zaljubljenost, jer, kako kaže stih, "možda uhvati nas karma". Naravno da je Nedda nesretno završila kada je njena tajna isplivala na površinu, dok se z++ samo vješto izgubio u mraku osječkih ulica.  

 

3. Camille Saint-Saëns - "Danse Macabre"
Prema legendi, Smrt se na Zemlji pojavljuje svake godine, 31. listopada, točno u ponoć. Diže ekipu iz mrtvih svirajući violinu i radi party koji traje do zore. Kosturi u mosh pitu, jer "Puni mjesec krvari sa neba, tražiš zakon, a nigdje ga nema", kako bi to naš pjesnik rekao u najnovijoj pjesmi. Ovo je djelo danas izuzetno popularno, mistično i inspirativno, u ritmu valcera uz kojeg ne možeš da ne zaplešeš. Baš kao ni uz cjelokupni opus z++-a, na koji je nemoguće ostati ravnodušan. Jer, "Dante prošo pakao je, ali ne i Retfalu".