Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE:  X-Ray Spex:

POVIJEST KROZ STIHOVE: X-Ray Spex: "Oh Bondage Up Yours!" - Oslobađanje iz ropstva

U našoj rubrici predstavljamo engleski punk rock sastav X-Ray Spex i njihov prvi singl Oh Bondage Up Yours! iz 1977. godine. Ovaj bend, koji je među prvima uveo saksofon u punk zvuk, često je puta nepravedno zapostavljen kada se govori o začecima punka. U pjesmi autorica stihova i pjevačica Poly Styrene kritizira patrijarhat, tradicionalne vrijednosti, ali i potrošačko društvo.

Iako su mnogi u početku smatrali da stihovi pjevaju o BDSM-u (eng. Bondage, Discipline/Dominance, Sumbission/Sadism, Masochism), zapravo se radi o pametno osmišljenoj kritici konzumerizma i opresije nad ženama. Još je daleke 1980. glazbeni kritičar Darko Glavan u svojoj čuvenoj knjizi Punk: Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike napisao kako je Poly „osobito cijenjena kao autorica tekstova u kojima vrlo koncizno i duhovito iznosi „plastične ekscese“ potrošačkog društva, koje doživljava s razoružavajućom nevinošću i izvornošću. Neiskvarena duša u iskvarenom i mehaniziranom svijetu – to bi u najkraćim crtama bilo osnovno polazište „polistirenske poetike“ X-Ray Spex“ (Glavan, Darko: Punk, 2008: 157).

Pjesma počinje izjavom: „Some people think little girls should be seen and not heard”, nakon čega slijedi žestoki odgovor neslaganja s tom tvrdnjom. Kreću bubnjevi i gitare dok solo saksofona reže zrakom kao da kida lance opresije. Stihovi u sljedećoj strofi: „Chain-store chain-smoke, I consume you all, Chain-gang chain-mail, I don't think at all” referenca su na način na koji konzumerizam i materijalizam drže društvo u ropstvu. Sama Styrene je izjavila da ovi stihovi znače da je društvo „vezano za te aktivnosti radi tuđeg profita"

U nastavku sa stihovima: „Thrash me, crush me, beat me till I fall, I wanna be a victim for you all” Styrene se ponovno vraća na feminističke teme.

Feminističko razmišljanje tradicionalno se analiziralo u tri temeljna tipa: liberalni, socijalistički i radikalni feminizam. Liberalni feminizam bavi se reformom javne sfere i zagovara jednakopravnost žena i muškaraca no ne teži ukidanju razlike između privatne i javne sfere te pridaje malu pažnju ekonomskim problemima žena. Socijalistički feminizam smatra da su korijeni ugnjetavanja žena upravo u ekonomskoj sferi. Radikalni pak feminizam polazi od spoznaje kako ni liberalni niti socijalistički feminizam ne vode istinskoj jednakosti žena. Radikalni feminizam naglašava potrebu za seksualnom revolucijom, odnosno revolucijom koja će preustrojiti osobni, domaći i obiteljski život. Slogan radikalnog feminizma stoga glasi „osobno je političko“. Prvi val feminizma obuhvaća 19. i početak 20. stoljeća, a obilježava ga borba da žene dobiju pravo glasa i druga zakonska i politička prava. Drugi val javlja se šezdesetih godina spoznajom da se stjecanjem političkih prava nije riješilo žensko pitanje. Ovaj val je obilježilo uvjerenje kako će razrješenja problema statusa žena zahtijevati ne samo političku reformu nego i korjenitu, prije svega kulturalnu promjenu. Cilj pokreta nije bila samo politička emancipacija nego oslobođenje žena (vidi Heywood, Andrew: „Politika“, 2019).

Početkom devedesetih Poly Styrene i X-Ray Spex utjecali su na Riot grrrl pokret i bendove poput Bikini Kill i Bratmobile koji će punk zvuk spojiti s feminističkim porukama i na taj način doprinijeti trećem (postmodernom) valu feminizma. Oh Bondage Up Yours! govori o oslobađanju od ropstva konzumerizma, ali i patrijarhata, a zvuči baš onako kako bi punk i trebao zvučati: sirovo, žestoko, s porukom. Slušati na najglasnije.