Specijal

Opaki klasičari: Andreas Ottensamer

Opaki klasičari: Andreas Ottensamer

Službeno, njegovo najjače oružje je klarinet, no Andreas Ottensamer nudi nešto više u vlastitom paketu.

Čest je slučaj u klasičnoj glazbi da je „zanat“ obiteljska stvar. Prst sudbine tako je pao i na Andreasa Ottensamera koji je svoj glazbeni put započeo svirajući violončelo. No, nakon nekoliko godina je shvatio da mu možda bolje pristaje odabir oca, poznatog klarinetista i uglednog člana Bečke filharmonije Ernsta Ottensamera. Jednaku karijeru je odabrao i njegov brat Daniel Ottensamer koji je danas član istog, jednog od najprestižnijih orkestara na svijetu.

No, čime se to Andreas posebno istaknuo u konkurenciji unutar vlastite obitelji te ostatku svijeta opakih klasičara? Bacite pogled na fotografiju niže.


 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#croatia

Objavu dijeli Andreas Ottensamer (@andyottensamer)

 

Da. Koliko god to zvučalo pomalo suludo i nepotrebno, jednako kao i u ostalim glazbenim žanrovima i klasičari su uvidjeli da je za veliki uspjeh na tržištu potrebna kompletna slika. Potrebno je biti kompletan paket, baš kao što Jelena Karleuša neprestano tvrdi ambicioznim kandidatima Zvezda Granda.

Jedan takav paket trenutno žari i pali svjetskim pozornicama i kao solist i kao prvi klarinet Berlinske filharmonije. Budući da je to i više nego odgovorna pozicija, a orkestru baš i nije prioritet da netko samo izgleda dobro na pozornici, ovaj mladić redovito oduševljava svojim iznimnim sviračkim sposobnostima. Rođen u Beču, ali s mađarskim korijenima, što znači da iznimno uživa u izvođenju raznih čardaša i tradicionalnih plesova što je uvijek dobitna kombinacija. Tako je nastao i studijski album „Brahms: Hungarian Connection“ objavljen prije tri godine u kojima se posebno zabavio materijom ugarskog štiha.

 

 

Za vrijeme službenog dijela koncerta često voli koketirati s jazzom, izvodeći djela Gershwina, no u posljednje vrijeme je usko povezan klasičnim dijelom opusa za klarinet, tako su se na aktualnom albumu „New Era“ našla djela Mozarta, Danzija i Stamitza.
 

 

Dobar izgled i respiratorne mogućnosti duguje velikoj ljubavi prema sportu, prvenstveno prema tenisu koji redovito zaigra svaki puta kada uhvati predah između koncerata na raznim stranama svijeta. Njegove avanture prate mnogi preko Instagram profila, na kojemu često pratitelje nagradi očima vrlo ugodnim fotografijama.

 

 

No, ovaj vragolan svojim instrumentom stvara i ljepotu očima nevidljivu, pa su tako nedavno u njegovim sviračkim sposobnostima uživali milijuni gledatelja diljem svijeta, na tradicionalnom novogodišnjem koncertu Berlinske filharmonije kojim je ravnao Daniel Barenboim, a na programu su bila djela Mauricea Ravela u kojima je poseban naglasak stavljen na puhače instrumente. I tako je naš ljepotan razvalio svaku solističku dionicu koju je, osim tehničkom perfekcijom, upotpunio i nježnim, emotivnim pristupom.

 

 

Prošle je godine održao recital u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara (i na Instagramu podijelio doživljaje s cjelodnevnog jedrenja s prijateljima), a najbliže nama može ga se uživo uloviti u Beogradu, gdje će već 24. i 25. siječnja nastupiti s Beogradskom filharmonijom.

 

 

Pred njim je i izlazak novog studijskog albuma, nastalog u suradnji s prošlotjednom opakom klasičarkom, pijanisticom Yujom Wang. „Blue Hour“ je fokusiran na tradicionalni klasični repertoar Brahmsa, Mendelssohna i Webera, prepun romantike, ljepote zvuka i vrhunskog muziciranja.

Poslušajte i pogledajte, Andreas Ottensamer opaki je klasičar koji je svojom pojavom itekako popularizirao klarinet i djela nastala za isti, dok kombinacijom austro-ugarskog duha i vlastitoj sklonosti prema osjećaju i principu improvizacije jazz glazbe izlazi izvan ustaljenih okvira čime će zasigurno pridobiti i vašu pažnju.