Specijal

Opaki klasičari: Anna Netrebko

Opaki klasičari: Anna Netrebko

Ona je najveća operna zvijezda današnjice, žena koja u potpunosti polomila tradicionalan okvir dive klasične glazbe, ženstvenom senzualnošću, glamuroznim blještavilom, ali i vrlo specifičnim glasom koji je, ipak, najvažnija stavka za uspjeh.

Rođena je u Krasnodaru, u Rusiji, a za uspjeh u surovom svijetu opere niti jedan joj posao nije bio ispod časti, tako je čak jedno vrijeme radila kao čistačica u poznatom Mariinsky teatru u Sankt Petersburgu, jer, kako sama navodi, htjela je u svakom trenutku biti blizu pozornice na bilo koji način.

 

Trenutak kad razbije bocu šampanjca na sceni je legendaran

 

Njen je talent prepoznao poznati dirigent Valery Gergiev, s kojim i danas često surađuje. Na samom je početku karijere briljirala u ulogama iz opera ruskih skladatelja, uz lagani lirski sopran čije je granice izdržljivosti često pomicala, bilo da se radi o zahtjevnoj psihopatskoj Luciji iz Lucie di Lammermoor ili Violeti iz najpoznatije La Traviate s čijim se koloraturnim i dramskim dionicama žestoko borila, no njena izvedba u poznatoj crvenoj haljinici s Rolandom Villazonom iz Salzburga 2005. ušla je u povijest.

 

Psihopat na razini

 

Mnogi perfekcionisti osporavaju njene glasovne mogućnosti, no karakter i emocija koju ova žena na pozornici donosi neopisiva je.

U svijetu je obožavana njena vizija Mimi iz La Boheme, no sada je ova frajerica usredotočena na žestoke, dramske uloge. Godine su odradile svoje, glas je dovoljno sazrio da podnese i Wagnerov “Lohengrin” s kojim se prošle godine premijerno uhvatila u koštac, što je prije nekoliko dana objavljeno kao audio izdanje preko Deutsche Grammophona.

No, ključni trenutak dogodio se rođenjem njenog sina Tiaga nakon čega je njen glas dobio izuzetnu čvrstinu u niskim tonovima te tamniju boju uz istovremenu poletnost i lakoću dosezanja najviših tonova, karakteristično za dramske soprane.

 

 

Ona je velika zvijezda, javnost se prilično zanima za njen privatan život, a isto se tako često pisalo da je Putinova velika miljenica, što je također izazvalo mnogo kontroverzi. Čest je gost njenih koncerata, jer ona je svojevrsna nacionalna junakinja, i službeno nagrađena državnom nagradom. No, istovremeno se izborila za austrijsko državljanstvo jer je smatrala kako je postupak dobivanja vize za ruske državljane ponižavajuć te je usporava u napretku karijere.

 

Na otvorenju Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. - svi pjevaju, ali Anna...

 

Trenutno je udana za tenora Yusifa Eyvazova s kojim je na svjetskoj turneji, a zagrebačka je publika imala priliku svjedočiti njegovom šarmu prije nekoliko sezona u Lisinskom. Premda mu često pripisuju uspjeh na račun poznate supruge, Yusif je uistinu vrhunski pjevač neodoljive karizme, a svima koji su imali čast prisustvovati zagrebačkom koncertu, mogli su shvatiti kako i zašto je baš on osvojio najveću opernu divu današnjice. Ona i Yusif, osim što su pjevački, pravi su modni par, uživaju u kiču i neuobičajenim kombinacijama koje često šokiraju, no kada je prava prilika, oličenje su elegancije, a oko njenog su vrata često dijamanti vrijedni nekoliko milijuna dolara.

Sve nagrade koje je mogla osvojiti je osvojila, a po njoj je čak i nazvan jedan asteroid – 31104 Annanetrebko. Jedna je od rijetkih pjevačica koja živi normalnim životom, bez posebnih ristrikcija, tako je u jednom intervjuu u šali izjavila kako je votka najbolja za dobar glas.

 

Skinuti štikle i ludovati na bini nije joj strano

 

Jedina je operna pjevačica za koju se interesirao časopis Vogue dok je svaki njen nastup rasprodan mjesecima, čak i godinama unaprijed. U svijetu klasične glazbe, vjerojatno jedino je veća potražnja za ulaznicama za novogodišnji koncert Bečke filharmonije.

Na koncertima je poprilično opuštena, često skine skupocjene cipele i zapleše, no, uz sve uloge koje je tijekom života odigrala, najopakija je ona Lady Macbeth.

 

Legendarna Lady Macbeth

Od diskografskih izdanja, preporučujem album “Verdi”, a za one neodlučne tu je nedavno objavljen best-of album “Diva”.