Specijal

Opaki klasičari: Lang Lang

Opaki klasičari: Lang Lang

S Lang Langom udaramo po crno-bijelim tipkama na najveći mainstream.

Najpoznatiji svjetski pijanist mlađe generacije, velika je glazbena zvijezda za čiji su nastup ulaznice rasprodane godinama unaprijed. Iza njega krije se još jedna u nizu tipična priča kineskog čuda od djeteta koje je svojim malim prstićima baratalo bolje nego odrasli profesionalci. Nastupio je na svim najvećim glazbenim događajima, a nastupi s najvećim svjetskim orkestrima su mu svakodnevica.
 

 

Lang Lang je jedan od prvih opakih klasičara koji je uspješno razbio mitove o uštogljenosti klasične glazbe te svojim otkačenim pristupom zainteresirao mlade diljem svijeta za ovaj žanr te ih inspiriraju da počnu svirati klavir. Danas svako drugo kinesko dijete želi biti Lang Lang. Matematički je to veliki broj, a ako se tome pridodaju ostali mali pijanisti diljem svijeta, onda je jasno da je ovaj frajer apsolutni predvodnik jedne nove generacije glazbenika koji će svoje sposobnosti tek dokazati svijetu.

Za klavir se zainteresirao sa samo dvije godine, kada je pogledao crtić Tom i Jerry u kojem Tom svira Lisztovu "Mađarsku raspodiju br. 2". S pet godina je već osvojio prvo mjesto na lokalnom natjecanju te odradio prvi recital. Dost’ dobro.

Problem se javio kada je sa devet godina izbačen iz pekinškog glazbenog konzervatorija jer je učitelj zaključio da nije dovoljno talentiran, no srećom pa mu je netko drugi dao priliku nakon što se sažalio nad suzama malog dječaka. Danas je on ponosni vlasnik Lang Lang pijanističke akademije. gdje se muziciranje uči prema posebnoj Lang Lang metodi. 

Čekiraj izvedbu Rahmanjinovog "Drugog koncerta za klavir i orkestar u c-molu", jedno od najzahtjevnih i najboljih djela ikad napisanih za klavir.

 

 

Od tada sve ostalo je povijest, a nastupao je za sve članove britanske kraljevske obitelji, Obamu, Putina, Sarkozyja i slične. Dodjela Nobelovih nagrada, otvaranje Olimpijskih igara, Grammyju, Zlatni globusi… nema manifestacije svjetskog značaja na kojoj nije nastupio.

 

 

Njegov zaigran duh, otkačen stil i poseban pristup interpretaciji zahtjevnih remek djela svaki put iznova iznenadi publiku. Rahmanjinov, Beethoven, Chopin, Liszt, Mozart i Prokofjev samo su neki od najpoznatijih skladatelja čija su se djela našla na njegovim studijskim albumima s milijunskim tiražama dok se trenutno s velikim nestrpljenjem iščekuje izlazak albuma “Piano Book” (Deutsche Grammophon/Universal Music Hrvatska) na kojem obećaje djela koja su ga inspirirala da postane glazbenik.

 

 

Publiku je nedavno iznenadio iskrenim priznanjem kako svima dobro poznato, izuzetno popularno i pijanistički prostituirano djelo “Für Elise” Ludwiga Van Beethovena, do sada se nije usudio snimiti na diskografsko izdanje jer je čekao veoma poseban trenutak osobnog sazrijevanja kako bi na ispravan način shvatio i izveo ovo, na prvi pogled poprilično jednostavno djelo.

 

 

Album je snimljen u kultnom londonskom Abbey Road studiju te u Pekingu, nakon čega slijedi iscrpna turneja kojom će po ko zna koji put ponovno obići svijet.

Uvijek je otvoren za razne suradnje i gostovanja, no jedna od najupečatljivih je nastup s Metallicom na dodjeli Grammyja s kojima je izveo “One”, a prije dvije godine gostovao je i na njihovom velikom koncertu u Pekingu.

 

Prije nekoliko je tjedana s tisuću mladih pijanista oborio svjetski rekord u zajedničkom sviranju klavira na istom mjestu. 

Radi se o još jednom u nizu potvrda da je energija klasičara i žestokih rokera i metalaca poprilično slična, zato svakako, ako već niste, istražite opus Lang Langa, nećete se razočarati jer je upravo on jedan od najopakijih klasičara na svijetu!

 

P.S. U svijetu klasike postoje još Ling Ling te Long Long. Ali samo je jedan Lang Lang.