Specijal

Dvorana Lisinski slavi 48. rođendan - prisjetili smo se nekoliko sjajnih trenutaka

Dvorana Lisinski slavi 48. rođendan - prisjetili smo se nekoliko sjajnih trenutaka

Na današnji dan prije točno 48. godina, 29.12.1973., otvorena je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Hrvatski hram glazbe tijekom skoro pola stoljeća postojanja, na pozornici je ugostio najveće svjetske glazbene zvijezde. Simbol je za jedinstveni glazbeni doživljaj te pruža najvišu razinu kvalitete zvuka. Impresivna akustika Lisinskog omogućuje poseban doživljaj topline zvuka i intimnosti atmosfere u dvorani kapaciteta 1809 posjetitelja.

Tina Turner, Sting, Nick Cave, Chris Cornell, Arturo Sandoval, Cesaria Evora, Omara Portuondo, The Platters, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dianne Reeves, Juliette Gréco, Natalie Cole, Chick Corea, Charles Aznavour, Misia, Paco de Lucía, Pat Metheny, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Riccardo Muti, Karl Richter, Mariss Jansons, Teresa Berganza, Montserrat Caballé, Elina Garanča, Inva Mula, Luciano Pavarotti, Jośe Carreras, Dmitrij Hvorostovski, Marta Argerich, Lang Lang, Daniil Trifonov, Maxim Vengerov, Joshua Bell,  Mischa Maisky, Mstislav Rostropovič i Emmanuel Pahud samo su dio zvjezdane postave koja je dobila priliku zaraditi aplauz na pozornici ove dvorane.

Mi smo se prisjetili nekoliko blistavih trenutaka za pamćenje iz bliže prošlosti kojima smo svjedočili te ih donosimo u nastavku.

 

Wardruna - 7.4.2019.

Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kad je Lisinski uspio objediniti egzotičnu akustiku iznimne popularnosti i visoku kulturu svojih hodnika. Štoviše, dobar dio publike se i bez malo problema mogla uklopiti u Tvornicu ili Močvaru. Vidjelo se da je nekima ovo bio prvi posjet Lisinskom. Uzevši u obzir akustičnu narav glazbe, ne bi imalo poante bilo gdje drugdje održati ovakav koncert. A već kad je započeo „Tyr“, moglo se vidjeti da će biti riječ o odličnoj atmosferi od koje prožimaju trnci. (Mladen Šlogar)

 

Ivan Repušić (dirigent), Martina Filjak (klavir) Orkestar Minhenskoga radija i Zbor Bavarskoga Radija - 23.2.2020.

Njegovi su koncerti simbol posebnog doživljaja, kada emocije u potpunosti obuzmu svakog pojedinca, bilo na pozornici ili ispred nje – jedinstveni pristup, entuzijazam i strast ovog velikana nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim. Kada se priči doda i njegov vrhunski Orkestar Minhenskoga radija te Zbor Bavarskoga radija, odnosno, istančani njemački glazbeni perfekcionizam, tada postaje sigurno da će se cijela sezona pamtiti po ovom glazbenom spektaklu.

Dokaz tome bile su i glasne ovacije već i prije početka koncerta, zagrebačka publika maestra Repušića dočekala je kao heroja, što mu je dalo dodatan vjetar u leđa da ovaj veoma emotivan koncert izvede na najbolji mogući način. (Maja Trstenjak)

 

Kian Soltani (violončelo), John Storgards (dirigent), Filharmonija BBC-ja - 12.10.2019.

Ovacijama nije bilo kraja – publika ciklusa Lisinski subotom oduševljena je jednim od najiščekivanijih koncerata ove sezone, jer, ovo nije bio samo još jedan u nizu koncerata u kojem gostuje svjetski vrh klasične glazbe, bili su to nezaboravni trenutci uz ambiciozne i fantastično raspoložene glazbenike koji svojim umijećem odvode stvar na još višu, riječima neopisivu, razinu. ... Bečka elegancija prožeta orijentalnom strašću, najjednostavniji je opis njegovog sviračkog stila, dok istančana tehnika uz neizmjeran perfekcionizam, koji je sasvim prirodan, ostavlja bez daha. Savršena komunikacija s orkestrom i dirigentom koji ga naprosto obožavaju i ne mogu sakriti oduševljenje što pozornicu dijele s furioznim mladim glazbenikom čija je izvedba rame uz rame onima najvećih majstora zanata.  (Maja Trstenjak)

 

Kries - 16.12.2019.

Nebitno, jer oni koji su bili su barem na kraju mogli shvatiti zašto se Kries bez pretjerivanja stavlja u rečenicu "najbolji live bend u Hrvatskoj". Bend koji čak i Lisinski digne na noge, što je prije njih napravila samo Apocalyptica. I bend na čije koncerte dolaze sve generacije, pa na izlazu iz dvorane vidite tatu i klinca koji je možda bio na jednom od svojih prvih koncerata i onda jednostavno morate malo osluškivati što pričaju. (Marko Šolić)

 

J.R. August i Strayy Dogg - 6.2.2016.

Izvrsna akustika Male dvorane Lisinskog odlično je isporučivala nikad puniji zvuk Stray Dogga - bas bubanj, violina i predivno obojan Dušanov glas u toj dvorani djelovali su živopisnije i stvarnije no ikad. Nerijetke usporedbe Stray Dogga s Nick Drakeom i Elliott Smithom proširio bih s malo novijim imenima poput Angus and Julia Stone i David Gray (barem što se senzibiliteta tiče). (Sandro Njegovan)

 

Bruce Dickinson - 26.10.2019.

Bruce Dickinson. Čovjek. Legenda. Frontmen Iron Maidena u Lisinskom je održao zanimljivu trosatnu life-coaching seansu u kojoj se osvrnuo na detalje koje nije otkrio u autobiografiji “What Does This Button Do?” te u intimnoj atmosferi najvećim obožavateljima otkrio formulu vlastitog uspjeha i ključ sretnog života, uvijek u sukobu s autoritetom bilo koje vrste. ... Nakon tri sata priče i stotine ispisanih stranica biografije, toliko je još neobjašnjenih detalja u životu ovog velikana koje bismo s velikim zanimanjem željeli saznati. Privatni život uspješno skriva kao zmija noge, no ljubav prema glazbi, zrakoplovstvu, pivarstvu i životu obožava dijeliti s masama. Kada je na samom kraju zapjevao “Revelations”, iskoristivši akustična svojstva dvorane Lisinski, sledila se krv u žilama. (Maja Trstenjak)

 

Amira Medunjanin - 16.4.2019.

Glavna zvijezda večeri, simpatična Amira, nije skrivala oduševljenje što je Lisinski napunila čak dva puta. Ima neka tajna veza između njenog glasa i ove dvorane koja ju akustički gotovo savršeno prihvaća. Neopisiva ljepota boje, tehnička preciznost i emocija kakva se rijetko susreće ne samo u regiji, već i u ostatku svijeta. Dijalekt (jezik) joj ne predstavlja problem - jednako dobro pjeva na kajkavskom, makedonskom i bosanskom, jednako dobro prenosi iskrenu životnu priču zbog kojih često u publici spontano potekne koja suza. I tako puna dva sata. Ljepote zvuka, ljepote duše, čistog užitka. Svevremenska tradicija - prošlost, sadašnjost i budućnost ujedinjene u jednoj čarobnoj glazbenoj fantaziji sa stavom. (Maja Trstenjak)

 

Vlatko Stefanovski i Zagrebačka filharmonija - 5.4.2019.

Strastveno glazbeno putovanje odvelo je publiku u njegovu rodnu Makedoniju, poznate, tradicionalne melodije pretvorene su u neopisivu ljepotu doživljaja zbog koje je sat i pol proletjelo u sekundi, a Stefanovski nije dugo mogao sići s pozornice zbog siline gromoglasnih ovacija kakve se uistinu rijetko viđaju. (Maja Trstenjak)

 

Daniil Trifonov - 6.10.2018.

Gostovanje Daniila Trifonova potvrdilo je statusni simbol ciklusa Lisinski subotom u kojem iz sezone u sezonu gostuju najaktualnija imena svjetske klasičarske scene. Mladi pijanist trenutno je jedan od najtraženijih i najzanimljivijih umjetnika, ove godine ujedno i umjetnik u rezidenciji Berlinske filharmonije. Veliko je to priznanje njegova talenta, prestižna titula koja je rezervirana samo za najbolje. (Maja Trstenjak)

 

Damir Urban i Zagrebačka filharmonija - 5.7.2018.

Premda i nije najzadovoljniji rješenjem i samom dvoranom, jer, kako tvrdi, osjeti se da "ovdje nastupaju samo ozbiljni političari i ozbiljni glazbenici", ovaj ga prostor jako voli. Prihvaća njegovu prirodnu energiju, podržava ga u svakoj spontanoj improvizaciji i daje mu da s lakoćom kreira čarobnu atmosferu. To uspijeva samo najboljima, najposebnijima.

Opušten je ležerno vodio igru, s velikim poštovanjem prema svim glazbenicima na pozornici, ali i svakoj osobi u publici koja je bila ponosna što može uživati u ovakvim trenucima. (Maja Trstenjak)

 

Beth Hart - 30.11.2018.

Kaže Beth da se ona ne može uspoređivati s Arethom – uistinu nema razloga za takvu tvrdnju jer sve što smo vidjeli i čuli dokazuje suprotno. Topao glas, toliko raznolik i moćan, definitivno će potrajati neko vrijeme prije nego splasne doživljaj s ovog nastupa. „Love Is a Lie“ i „Why Don't You Do Right“ dodatno su začinile ionako magičan nastup. A začinila ga je i šetnja po dvorani. Beth je prošla čitavu dvoranu, pozdravila i grlila s brojnim fanovima (uključujući i autoricu ovog teksta), sve to usred pjesme, i pokazala koliko je normalna i prizemljena. Pred sam kraj regularnog dijela sve majke i kćeri u dvorani raznježile su se uz „Mama, This One's For You“, a posljednja pjesma prije bisa bila je „Chocolate Jesus“. (Marija Kancir)

 

Laibach - 9.5.2017.

Titravši pulsom glazbe, nagovijestile su jedinstvo zvuka i slike današnjeg postindustrijskog društva, a pojava vokala nimalo nije ublažila dojam. Štoviše, uvjerljivo su popratili nedefinirane krajobraze i žicom tkane modele. Takva je atmosfera publiku ispunila opresijom, učinivši je usamljenom pred monolitnošću izvedbe. Avangarda orkestra pratila je kratke prizore valova i jelena prije negoli je sve poprimilo blaži, skoro new age zvuk na tragu Enye, naglasivši prizore života, a zatim je navrela grandioznost i otvorenost zvuka pružila priliku za predah od uvodne sumornosti. (Mladen Šlogar)

 

Apocalyptica - 3.4.2017.

Kao mjesto događaja odabrana je Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, što je bilo ugodno iznenađenje, jer osim zvuka koji pruža, ona također pridonosi osjećaju svečanosti – zaslužene svečanosti s obzirom na godišnjicu koja se obilježavala. Lisinski je bio gotovo ispunjen, a s posljednjim pojedincima koji su ulazili u dvoranu svjetla su se ugasila i bilo je vrijeme da se pozdravi finsku četvorku na pozornici. (Marija Kancir)

 

Mischa Maisky, SO HRT-a - 12.4.2018.

Kada je glasan, izuzetno je plastičan i prljav, proizlazi sirovost tona iza se krije velika sigurnost. Kada je tih, kada je najtiši, vatromet emocija uz kristalnu čistoću, ljepotu zvuka ispuni Dvoranu. Zrela i na prvi pogled zadržana strastvenost obavijena je i slojem elegancije koji je do izražaja došao na bisu, kada je izveo Bachov "Sarabande u c-molu".  (Maja Trstenjak)

 

Joshua Bell - 11.1.2019.

Kako zvuči violinističko savršenstvo? Sada sa sigurnošću možemo potvrditi - kao Joshua Bell. Virtuoz, višestruki dobitnik nagrade Grammy te umjetnički voditelj komornog orkestra Academy Of St. Martin In The Fields s kojima je sinoć koncertna 2019. godina na pozornici Lisinskog započela spektakularno. (Maja Trstenjak)Tako će Dan Dvorane bit će proslavljen i večeras, uz poruku "Svim na zemlji mir, veselje..." i glazbu u izvedbi Tomislava Mužeka i tria te Zagrebačkog kvarteta saksofona, svirat će samo sretne note i pjevati o sretnim ljubavima!

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni