Specijal

Opaki klasičari: Kian Soltani

Opaki klasičari: Kian Soltani

Najopakiji violončelist trenutno na sceni. Premda je već sada na svjetskom vrhu, njegovo vrijeme tek dolazi. A on, uz legendarnu Filharmoniju BBC-ja dolazi u Lisinski, 12. listopada.

“Čisto savršenstvo” - čest je opis njegovih nastupa, iznimni su to komplimenti koji dolaze od najvećih stručnjaka iz područja, često i kolega glazbenika koji se naprosto trgaju kako bi podijelili pozornicu s ovim frajerom.

A njemu je samo dvadeset i sedam godina. Rođen je u Austriji, perzijskog je porijekla, roditelji su mu iranski glazbenici. U violončelo se zaljubio sa samo četiri godine, a već s dvanaest godina upisao je Muzičku akademiju u Baselu. Dok u njegovim godinama glazbenici još završavaju fakultete I ostala klasičarska usavršavanja, on je već obišao svijet nastupajući s najvećim svjetskim orkestrima, pokupivši usput mnogobrojne nagrade od kojih se najviše ističe ona s Lucerne Festivala 2017., gdje je proglašen Najboljim mladim glazbenikom.

 

 

Jedan od vodećih ljudi klasične industrije, legendarni Daniel Barenboim, prepoznao je njegov talent te ga pozvao da nastupi s poznatim West-Eastern Divan orkestrom, što ga je dodatno približilo svjetskom vrhu.

2017. potpisao je ugovor za prestižnu diskografsku kuću Deutsche Grammophon te objavio prvi samostalni album “Home”. Perzijsko porijeklo daje mu poseban šarm, u interpretaciji, ali i u samoj pojavi, koja je poprilično atraktivna kombinacija finoće bečke klasike i egzotične bliskoistočne strasti. Zato je na istom albumu, uz djela Schuberta i Schumanna uvrstio i “Perzijske narodne pjesme” Reze Valija koje je izveo s posebnom pažnjom.

 

 

Njegov ton je veoma istančan, perfekcionistički nastrojen, izuzetno bogat emocijom dok posebnu pažnju pridaje baš svakoj noti, koja varira od neizmjerne nježnosti do uzburkane vatrene strasti. Pedantnost koja oduševljava, uz odmjerenu žestinu, izvukla je najbolje od ovog mladog umjetnika u njegovom autorskom djelu “Persian Fire Dance” kojeg je izveo i na Tiny Desk koncertu NPR-a.

 

 

Svira na Stradivarijevom violončelu, a prije nego što objavi novi studijski album krajem ove godine, nastupit će u Lisinskom, kao jedan od vrhunaca ciklusa Lisinski subotom, uz maestralnu Filharmoniju BBC-ja kada će izvesti Haydnov “Drugi koncert za violončelo i orkestar u D-duru, op. 101”.

Ako želite saznati što je toliko dobro i zanimljivo u klasičnoj glazbi, ovo je izvrsna prilika da se s njom upoznate i to na najbolji mogući način! Ulaznice za koncert 12. listopada možete nabaviti online na www.lisinski.hr ili na blagajni Dvorane.