Specijal

Opaki klasičari: Matej Meštrović

Opaki klasičari: Matej Meštrović

Vrlo zanimljiva pojava domaće glazbene scene je Matej Meštrović. Osebujan spoj tradicionalnog i modernog odveo ga je čak do njujorškog Carnegie Halla.

Glazbeni je put započeo u ranom djetinjstvu, sa samo šest godina nastupio je u Hrvatskom glazbenom zavodu. On je glazbenik i skladatelj, promotor hrvatske glazbe u svijetu. Impresivan inovator čije ideje nadilaze bilo kojeg trenutno aktivnog skladatelja i glazbenika ovih prostora, neiscrpan je izvor inspiracije koji svakim novoizdanim djelom ili kreiranim projektom pozitivno iznenadi. Zato je njegovu glazbu riječima jako teško opisati, a on svoj smjer jednostavno naziva - Matejizam.

 

 

Tijekom bogate je karijere primio mnogobrojne nagrade, a svako klasično djelo koje primi u ruke, u tipkama njegova klavira dobiju jedan sasvim novi osjećaj, koji je redovito energičan, lepršav i poletan, radi se o karakteru na koji publika naprosto ne može ostati ravnodušna. 

Neuobičajeni zaokreti, skladateljske modifikacije i njegov osobni pečat, slušatelja drže zainteresiranog i ne dopuštaju mu da pomisli na bilo što drugo osim ove vrckave i strastvene glazbe. 

 

 

Njegova interpretacija Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" očarala je mnoge, stoga se za svaki njegov koncert traži ulaznica više, dok je suradnja s udaraljkaškim kolektivom Sudar Percussion "opjevala" mnogobrojne vrste balkanske hrane, što u izvedbi zvuči mnogo ozbiljnije i zanimljivije od primarnog humorističnog karaktera.

 

 

Najnoviji autorski rad objavio je prije samo dva mjeseca - radi se o emotivnim i melankoličnim skladbama za klavir koje su kvalitetom rame uz rame ostalih modernih skladatelja iz iste branše. 

Radi se izuzetno bogatom i impresivanom opusu, stoga uzmite dovoljno vremena da istražite rad ovog svestranog umjetnika - zasigurno ćete pronaći nešto za sebe.